Arriba a la Seu d’Urgell l’exposició ‘Herois i Superherois’ de l’urgellenc Josep Benavent

Aquesta mostra, que s’inaugura el pròxim dimarts 6 d’agost, a les 20 hores, aplega 310 peces de material de 29 personatges creats entre 1930 (Joe Palooka) fins el 1988 (Tank Girl) de la col·lecció cinematogràfica i documental del cinèfil i col·leccionista de la Seu d'Urgell.
02-08-2019

La sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell acollirà a partir del pròxim dimarts 6 d’agost l’exposició ‘Herois i superherois’ del col·leccionista urgellenc Josep Bevanent. Aquesta mostra, que  es podrà visitar fins el 31 d’agost, està produïda entre l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i el Museu del Tabac de Sant Julià de Lòria (Principat d’Andorra), espai on es va estrenar el passat mes de febrer.

La inauguració oficial d’Herois i superherois tindrà lloc el mateix dimarts 6 de juliol, a les 8 del vespre. El mateix dimarts, però a les 10 del matí, els nens i nenes que participen al casal municipal d’estiu seran els primers en visitar aquesta exposició que recull herois i mites del còmic i del cinema com el capità Amèrica, Batman, Spiderman o els Venjadors.  

Val a dir també que al voltant d’aquesta exposició hi haurà d’altres activitats paral·leles que es portaran a terme a través de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat i de l’Oficina Jove de l’Alt Urgell.

Herois i superherois

L'exposició "Herois i superherois" vol donar a conèixer la mitologia del còmic a través d’una mostra que no només és de gran actualitat, sinó que també és una mostra d’un art contemporani amb alts valors intrínsecs. La mostra ofereix la possibilitat d’accedir a un material de personatges imaginaris molt populars que comprèn l’evolució d’aquests en el temps i a través d’innumerables països i llengües. A través de pòsters, sundays (pàgines dominicals), stills (fotogrames), lobby cards (imatges de cartellera), pressbooks (material promocional) i còmics, podrem conèixer dos mons, el del cinèfil i el de l’amant del còmic, que es donen la mà.

El material d’aquesta exposició integra la col·lecció cinematogràfica i documental del cinèfil i col·leccionista alturgellenc Josep Benavent i el seu origen es remunta al període corresponent a la seva infantesa durant la dècada de 1950 de forma ininterrompuda fins a l’actualitat. La mostra aplega 310 peces de material de 29 personatges creats entre 1930 (Joe Palooka) fins al 1988 (Tank Girl).

Col·laboració de l'Arxiu Comarcal

Des de l’any 2013, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell (ACAU) col·labora regularment en la difusió de la col·lecció de Josep Benavent a través de l’organització d’exposicions i activitats didàctiques, fonamentalment, però també amb conferències i presentacions de publicacions. En el seu conjunt, al llarg d’aquests darrers sis anys, han estat més de 15 activitats de mig i gran format organitzades tant en solitari com, especialment, en col·laboració amb altres institucions culturals. La col·laboració forma part de l’interès per part de l’Arxiu en donar a conèixer la funció i el paper dels arxius a la societat entenent el cinema i el còmic com expressions de primer ordre en el camp de la cultura.

En el cas concret d’aquesta exposició, Herois i superherois organitzada conjuntament amb el Museu del Tabac, l’ACAU ha participat en la sistematització dels continguts així com en el suport logístic d’una part important de l’estructura expositiva. Un treball conjunt d’ambdues institucions, gràcies a la generositat i coneixement del col·leccionista, que recull la mostra més important de còmic i cinema sobre el particular realitzada mai a Andorra i Catalunya i, molt probablement, també a Espanya.