Barcelona crearà una comissió per estudiar la viabilitat de la candidatura als JJOO d'Hivern 2026

La decisió l'han impulsat els grups municipals de CiU, PSC i ERC, en un ple amb la presència dels alcaldes de la Seu i Puigcerdà. L'òrgan debatrà els pros i contres d'aspirar a organitzar aquest esdeveniment esportiu.
27-07-2015

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat la creació d'una comissió que estudiï la viabilitat d'una eventual candidatura de la ciutat per als Jocs Olímpic d'Hivern del 2026. La mesura s'ha acordat amb els vots favorables de CiU, PSC i ERC, que havien forçat la celebració del ple extraordinari, i també de C's, de manera que hi han votat a favor 24 dels 41 regidors. En canvi, el partit de l'alcaldessa Ada Colau, Barcelona en Comú, sosté que el projecte no té consens. El PP s'ha abstingut per desacord amb "el fons i la forma", i la CUP hi ha votat en contra.

La sessió comptava amb la presència, com a públic, dels alcaldes de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i de Puigcerdà, Albert Piñeira. Tots dos han valorat positivament el fet que es mantingui viva la possibilitat de presentar la candidatura per als Jocs del 2026, després que Ada Colau havia decidit inicialment retirar la proposta sense consultar-ho a la resta de grups.

Els tres grups impulsors de la comissió -que sumen 19 dels 41 regidors del consistori- han defensat que el govern municipal encapçalat per Ada Colau va prendre la decisió de renunciar a la candidatura de forma "unilateral" i "sense diàleg" amb les entitats ni amb el territori. La comissió haurà d'avaluar l'impacte que suposaria la celebració dels Jocs d'Hivern tant per a Barcelona com per al Pirineu.

El convergent Xavier Trias ha recordat que el projecte dels Jocs no és només de Barcelona, sinó de tota Catalunya i que "és una gran oportunitat per al Pirineu" però també perquè Barcelona s'obri portes per a organitzar nous esdeveniments, com ara els d'esports de gel. Des del PSC, Jaume Collboni demana "que s'avaluïn totes les conseqüències", incloent-hi els "punts foscos" com ara l'impacte mediambiental, però també "punts forts" com la creació de llocs de treball. Per ERC, Juanjo Puigcorbé, considera positiu que Barcelona no sigui coneguda només per la marca de "sol i platja" i ha recordat que hi ha moltes persones i entitats ubicades a la capital que donen suport a la idea.

Els 5 regidors de C's, tot i considerar "decebedora" la candidatura olímpica, també han votat a favor de la comissió. El seu portaveu, Santiago Alonso, creu que les decisions s'han de prendre amb "diàleg" i "amb tota la informació".  En canvi, pel PP Alberto Fernández Díaz ha reiterat que "el debat dels Jocs no és una prioritat per als ciutadans de Barcelona" i creu que és una qüestió que ja s'ha debatut anteriorment. Fernández Díaz ja es va oposar anteriorment a la candidatura del 2022. Per la CUP, Josep Garganté també ha trobat "paradoxal" que es vulgui crear una comissió d'estudi i ha rebutjat la "mercantilització" i "corrupció" de l'esport que, considera, envolten els Jocs Olímpics.

Des de l'equip de govern, el tercer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, afirma que ara "la ciutadania té altres prioritats" i ha recordat que BComú ja duia al seu programa electoral la seva oposició a la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern.