El conseller Jané presenta el nou conveni RESCAT

Se signarà properament amb l'Ajuntament de la Seu d'Urgell. Permetrà una millor coordinació en temes de seguretat entre la Policia Municipal i els Mossos d'Esquadra.
08-04-2016

El conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Jordi Jané, ha presentat juntament amb l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, el nou conveni RESCAT que se signarà properament amb el Consistori urgellenc. Jané ha destacat que “la xarxa RESCAT és una millora per a la seguretat que ens donarà més elements de resposta i això és un encert”. Per la seva banda, Batalla ha posat en valor també la xarxa RESCAT “ ha de permetre una molt millor coordinació amb l’Ajuntament en temes de seguretat”. 

RESCAT és una xarxa de telecomunicacions destinada a cobrir les necessitats de comunicacions dels serveis d’emergències i seguretat de la Generalitat de Catalunya i d’altres administracions locals. El Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI) té l’encàrrec del Departament d’Interior de la gestió tècnica de la Xarxa RESCAT. 

Actualment hi ha 24.927 terminals, els principals usuaris dels quals són els Mossos d’Esquadra(38%), Bombers(15%), Serveis d’Emergències Mèdiques (SEM, 6%), Agents Rurals(5%), Protecció Civil*(7%) que inclouria també els ajuntaments sense Policia Local,  Policies Locals(26%), i altres (3%). 

La cobertura arriba al 97% amb elements fixes i una mica menys del 90% en elements mòbils, motivat per la manca de cobertura de telefonia mòbil d’alguns llocs concrets encara. 

Al 2015 la xarxa RESCAT va cursar més de 410.000 hores de tràfic de trucades de grup, aconseguint un increment de més del 29% d’usuaris en 8 anys i un increment de més del 75% en volum de trucades en 8 anys. 

Al 2012 es va iniciar la compartició de comunicacions per mitjà de la Xarxa RESCAT  entre les Policies Locals i Mossos. Actualment  ja el 85% dels convenis ja estan signats.

Presentació de dos projectes per reforçar la prenvenció en situacions d'emergència 

La visita del conseller Jané a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell s'ha emmarcat en la presentació que ha fet prèviament -acompanyat del director general de Protecció Civil, Joan Delort, i del director del CAT112, Frederic Adan- també a la capital alturgellenca del projecte de col·laboració amb els consells comarcals de l'Alt Urgell, del Pallàs Jussà, del Pallars Sobirà i de l'Alta Ribagorça, i el projecte de pals de coberura del 112 a membres dels parcs naturals d'aigüestortes i Estany de Sant Maurici, del Cadí-Moixeró i de l'Alt Pirineu i Aran.

El conseller ha destacat que “avui és un acte important, no atenem una emergència però fem passos decisius pel que ha de ser un sistema global de Catalunya de model de prevenció per tenir més eines per ajudar a les persones i donar-les seguretat ". 

Pel que fa al projecte de pals de cobertura del 112, Jané ha explicat que "nosaltres posem pals a la muntanya per ajudar a les persones que ens visiten. Si, malauradament, algú pateix un incident o té una emergència, amb aquest sistema l'ajudarem a saber on hi ha cobertura, perquè sense cobertura estem sols". “Amb la instal·lació d’aquests 120 nous pals arribarem als 320”, ha subratllat. 

D’altra banda, i en relació als sensors de cabals del riu, el titular d’Interior ha posat en valor la importància de disposar de les dades d’aquests sensors. "Actuar de forma preventiva és una de les tasques del Departament d'Interior i amb la informació que ens donaran aquests 27 nous sensors podrem preveure què pot passar riu avall i avisar i comunicar-ho als municipis que en puguin resultar afectats", ha afegit.