El president de la Generalitat, Quim Torra, anuncia que Barcelona acollirà el súper ordinador europeu MareNostrum5

Torra ha presentat el projecte “El país viu”, per reactivar i descentralitzar el país, davant de centenars d’empresaris en l’inici de la segona jornada de la Trobada Empresarial al Pirineu que se celebra a la nostra ciutat.
07-06-2019

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha pronunciat aquest matí la conferència inaugural de la 30a Trobada Empresarial al Pirineu, instant l’empresariat català a “reclamar infraestructures tan necessàries pel creixement econòmic”, com és la gestió de l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat.

En la seva intervenció, ha avançat que durant el dia d’avui s’anunciarà una important inversió tecnològica que situarà Catalunya a l’avantguarda europea. Malgrat la insistència del moderador de la sessió, el periodista Josep Puigbó, Torra no ha volgut donar-ne més detalls, a l’espera de la comunicació oficial que es farà pública al llarg del dia.

Torra ha destacat que “aquestes jornades són l’espai idoni per presentar el nou projecte ‘El país viu’, que té com a objectiu fer de Catalunya un país actiu”, fent referència a la reactivació del país, després de l’aturada de l’administració per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Segons el president de la Generalitat, “aquest projecte té com a objectius que Catalunya sigui un país positiu, de confiança, que creu en la seva gent, que s’esforça i que emprèn cada dia” i ha destacat que aquest projecte vol descentralitzar el territori, posant com a exemple la situació econòmica de Suïssa.

El president català ha destacat unes xifres molt positives, ja que “mantenim un creixement dinàmic, amb un augment del 2% del PIB respecte de l’any passat, un atur al voltant de l’11%, amb un decreixement del 2,6% durant el primer trimestre del 2019, en relació al mateix període de l’any anterior, i un 4,1% de creixement d’empreses respecte fa un any; que han batut rècords en l’exportació, ja que el 75% de les vendes es fan fora de l’estat espanyol. Això suposa un rècord d’exportacions per vuitè any consecutiu”. El president ha donat un missatge positiu d’esperança al país, “que confia en la feina que fa la seva gent”.

En el col·loqui posterior a la conferència, Torra ha afirmat que no ha rebut resposta oficial del president espanyol, Pedro Sánchez, per mantenir una reunió urgent que pugui desencallar la crisi institucional, però que “ha de ser optimista, malgrat que és evident que no hi ha voluntat de diàleg”.

El binomi entre talent i robotització

Vicenç Voltes, president de la Trobada Empresarial al Pirineu, acompanyat de l’alcalde en funcions de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha precedit la intervenció del president, destacant que “ens trobem en un moment únic en la història de la humanitat amb dos desafiaments: el canvi climàtic i la revolució tecnològica, que representen grans reptes per cadascuna de les nostres empreses i ens posen moltes oportunitats a l’horitzó”.

Voltes ha destacat que “es necessita molta inversió per aturar l’escalfament global, perquè pot semblar que el canvi climàtic és quelcom llunyà i que no podem fer gaire cosa a nivell individual, però no és així”, fent referència a la importància d’emprendre accions col·lectives, com el compliment de l’agenda 2030 de les Nacions Unides, que té com a objectiu que el desenvolupament sigui sostenible.

“Ens trobem en ple procés de revolució tecnològica i la no transformació pot comportar la desaparició”, ha afegit el president de la Trobada Empresarial al Pirineu, que ha fet referència a la intel·ligència artificial, per especificar que “l’avantatge competitiu de les empreses depèn del binomi entre el talent i la robotització dels processos”, tenint en compte que “les empreses es fan amb persones, que necessiten lideratge, que és genuïnament humà”.

Torra anuncia que Barcelona acollirà el súper ordinador europeu MareNostrum5

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha interromput la taula rodona d’aquest migdia que porta per títol “Internacionalització i competitivitat”, per explicar, en primícia, dins el context de la Trobada Empresarial al Pirineu, que la Comissió Europea ha anunciat que Barcelona serà seu d’un súper ordinador europeu d’alta capacitat MareNostrum5, que la seva instal·lació entrarà en servei a finals del proper 2020 i pel qual es farà una inversió de cent milions d’euros. Aquesta notícia, en paraules de Torra és molt positiva perquè “ens fa liderar aquesta revolució tecnològica”.

Torra ha volgut agrair a Barcelona Supercomputing Center la tasca que ha realitzat aquests darrers anys per aconseguir aquesta important inversió, a la conselleria d’Empresa de la Generalitat de Catalunya Àngels Chacón, i al rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Francesc Torres, aquesta col·laboració tan exitosa.

Aquesta era una qüestió que en el col·loqui posterior a la conferència inaugural, el periodista i moderador Josep Puigbó li havia preguntat insistentment, però el president no havia volgut contestar.