L’Ajuntament de la Seu d’Urgell inicia la recollida de femtes de gos a la via pública per identificar l’ADN de les mascotes dels propietaris incívics

L’acció s’anirà realitzant de manera permanent amb l’objectiu de garantir que la ciutat sempre gaudeixi d’un bon estat de neteja i conservació dels seus carrers i espais públics.
16-04-2019

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell han iniciat avui dimarts la recollida de mostres de femtes de gos que es troben en plena via pública amb l’objectiu d’identificar l’ADN de les mascotes dels propietaris incívics i sancionar-los.  

Aquesta primera acció s’ha dut a terme als parterres de la plaça del Camp del Codina i carrers adjacents a aquesta zona de lleure familiar de la Seu d’Urgell, on un operari municipal de Medi Ambient ha recollit mostres de diferents femtes per a ser analitzades i saber el nom del propietari de l’animal, mentre que un agent de la Policia Municipal ha fotografiat la zona on es trobaven aquests excrements per incloure-les a l’expedient sancionador que s’iniciarà contra el propietari incívic.

Cal remarcar que tal com recull la nova ordenança municipal de tinença i protecció d’animals, les sancions per no recollir les defecacions canines van de greus (de 500 a 1.000€ de multa) si es troba en la via pública o en parcs i jardins, a molt greus (de 1.000 a 2.000€ de multa) si les femtes es troben en zones de joc infantil, espais on està totalment prohibida la presència de gossos.

Des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell s’afirma que “la recollida de mostres de femtes de gossos serà una acció continua que s’anirà realitzant de manera permanent amb l’objectiu de garantir que la Seu d’Urgell sempre gaudeixi d’un bon estat de neteja i conservació dels seus carrers i espais públics”.

Campanya identificació ADN 

El passat mes de juliol es va iniciar la campanya ‘Ara les caques de gos ja tenen propietari’ per fer front al problema de les defecacions canines a la ciutat, i que durant 9 mesos ha recollit mostres d’ADN dels gossos del municipi.

Durant aquest període que ha funcionat la campanya s’han realitzat 823 extraccions de sang, fet que representa el 62% dels gossos censats al municipi. Malgrat la campanya informativa adreçada als propietaris de gossos sobre l’obligatorietat de facilitar l’ADN de les seves mascotes encara resta un percentatge de propietaris que no ho han fet.

Amb l’objectiu de reduir la presència de defecacions de gossos a la ciutat, així com millorar la convivència i neteja de l’espai públic -en cap cas amb voluntat sancionadora- des de l‘Ajuntament de la Seu d’Urgell s’han posat durant tots aquests mesos les màximes facilitats per tal que ens els propietaris poguessin facilitar voluntàriament i gratuïta l’ADN dels seus animals. Tant és així, que la Junta de Govern Local del passat dia 1 d’abril va acordar ampliar el termini per facilitar l’ADN fins el 30 d’abril, però ara el cost econòmic de l’extracció de sang anirà a càrrec del propietari. A partir  de l’1 de maig, els propietaris de gossos no ho hagin fet, se’ls obrirà d’ofici un expedient sancionador.

D’altra banda cal assenyalar que des del passat dia 1 d’abril si la Policia Municipal identifica gossos a la via pública que encara no hagin facilitat l’ADN, ja pot sancionar al seus propietaris. El fet de no facilitar l’ADN està tipificat com a infracció amb sancions de fins a 300€.

Renovació cens caní

La campanya d’identificació de gossos a través del seu ADN també està servint per poder disposar d’una base de dades actualitzada del Registre Censal d’Animals de Companyia del municipi.

La campanya ha comportat la baixa de 308 mascotes que constaven encara a la base de dades, però que en l’actualitat ja no estan vives o bé resideixen en un altre municipi. A més, s’han incorporat al cens 279 noves altes.

En aquesta línia també va la campanya que s’iniciarà en els propers dies per donar de baixa del cens caní els gossos que encara es troben inscrits i que, segons hi consta, ja tenen més de 20 anys.