L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ja compta amb l’ADN del 25% dels gossos censats al municipi

Durant els tres primers mesos de la campanya s’han realitzat més de 350 extraccions de sang de manera gratuïta.
01-10-2018

En els tres primers mesos que porta en funcionament la campanya municipal d’identificació genètica de gossos de la Seu d’Urgell, ja s’han realitzat més de 350 extraccions de sang, fet que representa el 25% dels gossos que hi ha censats al municipi.

Cal recordar que aquesta campanya d’extracció gratuïta de sang de les mascotes, iniciada el passa 1 de juliol, culminarà el 31 de desembre d’enguany. A partir de l’1 de gener de 2019 el cost econòmic de l’extracció anirà a càrrec del propietari de l’animal.

Respecte al nombre d’extraccions realitzades fins ara, el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Jesús Fierro, afirma que “tot i ser una bona xifra, i quedar tres mesos per poder dur a terme l’analítica de manera gratuïta, des de l’Ajuntament volem fer una crida per animar als propietaris dels animals a no deixar per al final anar al veterinari per facilitar l’ADN de les seves respectives mascotes”.

Aquesta campanya té com a objectiu poder actuar amb decisió cap als propietaris incívics que no recullen les defecacions de les seves mascotes a la via pública. Actualment, la campanya es troba a la primera fase que consisteix en l’extracció de la mostra de sang dels gossos del municipi d ela Seu d’Urgell per tal de conèixer el seu ADN.

D’altra banda, la campanya també serveix per a poder disposar d’una base de dades actualitzada del Registre Censal d’Animals de Companyia de la Seu d’Urgell. Concretament s’han donat de baixa 135 mascotes que constaven encara a la base de dades i que actualment ja no estan vives o bé que resideixen en un altre municipi. A més a més, s’han incorporat al cens una vuitantena de noves altes de gossos.

Nova ordenança municipal

Paral·lelament, la nova ordenança municipal de tinença i protecció dels animals preveu, en el seu article 39, que els propietaris de gossos tenen l’obligació de facilitar l’ADN a l’Ajuntament. El fet de no facilitar l’ADN pot comportar una infracció fins a 300 euros.

1 d’abril 2019: inici recollida femtes deixades a la via púbica

A partir del dia 1 d’abril de 2019 s’iniciarà la recollida de mostres de femtes dels gossos i es sancionarà els propietaris incívics que deixin les defecacions a la via pública, així com als parcs i jardins de la ciutat.

Les sancions per no recollir les defecacions canines poden ser greus (de 500 a 1.000€ de sanció) si es troba en la via pública o als parcs i jardins, i molt greus (de 1.000 a 2.000€ de sanció), si aquesta es troba en zones de joc infantil, espais on hi està totalment prohibida la presència de gossos.