L’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell inaugurarà l’exposició ‘Supervivents dels nostres rius’

Aquest pròxim dissabte 30 de novembre, a les 11 del matí, a la tercera planta del museu. També es realitzarà un taller de jocs familiars a càrrec d’Àngel Bonada de Taigà, Natura als Pirineus.
26-11-2019

El proper dissabte 30 de novembre, a les 11 del matí s’inaugurarà a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell l’exposició ‘Supervivents dels nostres rius’, una mostra que vol donar a conèixer dues espècies autòctones en perill d’extinció als rius catalans: l’almesquera i el cranc de riu de potes blanques. Alhora, l’exposició també té com a objectiu conscienciar de les problemàtiques que posen en perill la seva preservació.

Una vegada inaugurada l’exposició es portarà a terme un taller de jocs familiars a càrrec d’Àngel Bonada de Taigà, Natura als Pirineus. A més a més, entre els assistents a la inauguració es repartirà uns retallables per poder fer una titella de dit i una màscara de l’almesquera. Aquesta activitat es repetirà el divendres 27 de desembre, de cinc a set de la tarda.

‘Supervivents dels nostres rius’ ha estat cedida per les entitats promotores de l’exposició que són el Centre d’Educació Ambiental de l’Alt Ter, l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa i Educació Pirineus Vius, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta activitat s’organitza conjuntament des de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat.

L’exposició, ubicada a la tercera planta de l’Espai Ermengol, estarà oberta al públic del 30 de novembre al 30 de desembre, en horari de visita de deu del matí a dues del migdia i de quatre a set de la tarda, de dilluns a dissabte.

Almesquera i cranc de potes blanques

L’almesquera és un mamífer insectívor semiaquàtic semblant a un talp d’una mida d’uns 14 centímetres que actualment es troba a alguns rius pirinencs. És una espècie rara que es considera amenaçada a escala mundial i que està protegit a escala autonòmica, estatal i europea. El cranc de potes blanques és un cranc de color marró-oliva amb pinces més pàl·lides que pot arribar a fer 12 centímetres de llarg.

Aquestes espècies es veuen amenaçades per alguns factors com és la destrucció de l’hàbitat, la introducció d’espècies al·lòctones o la pèrdua de qualitat de l’aigua, entre altres amenaces.