La Copa del Món d'eslàlom estrenarà la modalitat Slalom Cross

La cita internacional d'enguany al Parc Olímpic del Segre de la Seu d'Urgell serà del 10 al 12 de juny, on es podrà veure una nova competició en què quatre palistes surten junts i guanya qui arriba primer.
18-05-2016

La Copa del Món de Canoe Eslàlom, que es podrà veure a la Seu d'Urgell del 10 al 12 de juny, presenta enguany una prova nova: l’Eslàlom Cross. Es tracta d’una modalitat que neix amb l’objectiu d’acollir nous palistes d’altres disciplines de piragüisme, proporcionar un format de competició més espectacular i gaudir de més competicions en els canals olímpics.

Aquesta disciplina, inspirada en proves semblants d'esports com ara l'enduro o el surf de neu, consisteix en una competició en què quatre palistes surten junts i competeixen cos a cos fins al final. Només hi participen caiacs (K1), en categoria masculina i femenina. El traçat, marcat amb portes especials, balises o obstacles, exigeix una trajectòria espectacular, amb diferents opcions, tot aprofitant les característiques extremes de les aigües braves. Durant el recorregut, d’uns 45 segons, hi ha dues portes que s’han de remuntar simètriques a la mateixa alçada, i els palistes escullen per quina passen. Des de l'organització també s'ha remarcat que no hi ha cronometratge en les sèries per eliminatòries, tot i que les classificatòries individuals sí que es decideixen amb el cronometratge per passar a les sèries eliminatòries. En aquesta modalitat no es penalitzen els tocs, però si un palista omet una porta o un obstacle queda eliminat.

Actualment, la Federació Internacional de Piragüisme (ICF) està treballant en el reglament específic per a aquest nou format de competició, que es presentarà en el Congrés de 2016 i s’implantarà oficialment al 2017, any en què els Pirineus acolliran el primer Campionat del Món oficial d’Eslàlom Cross, que se celebrarà al canal occità de Pau.

El calendari

La prova d'enguany al Parc del Segre serà la segona de la Copa del Món d'eslàlom, després de la que es disputarà la setmana anterior, del 3 al 5 de juny, a Ivrea (Itàlia).

El calendari de la ICF continuarà amb la tercera prova a Pau (16-19 de juny), que serà l'última competició abans dels Jocs Olímpics de Rio, en què les medalles es decidiran entre els dies 7 i 11 d'agost. La quarta cita de la Copa del Món serà a Praga, del 2 al 4 de setembre; i la cinquena i última, a Tacen i Ljubliana (Eslovènia) del 7 a l'11 de setembre.

Entre els membres del l’equip estatal que participaran en aquesta Copa del Món destaca la presència de la basca resident a la Seu Maialen Chourraut (K1D), amb possibilitats de fer podi a Rio 2016 i repetir el bon resultat obtingut a Londres 2012, on va aconseguir el bronze. Núria Vilarrubla (C1D) arribarà a la cita després d'haver guanyat l'Europeu i de proclamar-se, l'any passat, Campiona del Món Sub23 a Foz do Iguaçú (Brasil).

D'altra banda, entre el 12 i el 17 de juliol es disputaran a Cracòvia (Polònia) els Campionats del Món Júnior i U23.

Més proves ICF els anys vinents

A banda de la cita d'enguany, la ICF també ha confirmat al Parc Olímpic del Segre l'organització de proves de la Copa del Món per als dos propers anys. En les edicions del 2017 i 2018 la cita de la Seu serà la primera setmana de setembre, en el moment més decidiu de la competició. A tot plegat s'hi suma la celebració, al setembre del 2019, del Campionat del Món de Piragüisme d'Aigües Braves, entre la Seu i Sort, que inclourà per primera vegada tres disciplines: eslàlom, descens i esprint.