La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet engega una campanya de visites guiades per donar a conèixer la planta de compostatge

Una setantena de persones grans de la Seu d’Urgell ha estat el primer grup participant en aquesta acció de conscienciació per reciclar correctament els nostres residus.
06-04-2018

Una setantena de persones grans de la Seu d’Urgell han participat aquest matí en una visita guiada i teatralitzada al Centre de Tractament de Residus de Benavarre (Alt Urgell) per conèixer de manera pedagògica i alhora divertida com es gestionen els residus orgànics que hi arriben, així com la importància de reciclar correctament des de casa tots els residus que produïm.

Amb aquesta primera visita, la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet (MEU) inicia una campanya que vol donar a conèixer la planta de compostatge als urgellencs i urgellenques a través d’una visita guiada a càrrec del gerent d’aquest organisme, Jordi Vilaró, i amenitzada teatralment per l’urgellenc Ivan Caro.

Concretament, la visita s’ha iniciat a l’abocador i ha continuat a la planta de compostatge on els visitants han pogut comprovar les diferents fases del procés de transformació de la matèria orgànica que es recull del contenidor marró del carrer en compost, esdevenint un fertilitzant orgànic per les plantes, horts i jardins.  Al respecte, Jordi Vilaró explica que “tot el que no es recicla va a parar a l’abocador, i això té uns efectes contaminants importants, mentre que la matèria orgànica que sí que es recicla va a parar a la planta de compostatge  on es transforma en compost, producte que tanca el cercle perquè torna a la natura”.

La MEU té programades 20 visites a la planta de compostatge a través de diferents grups com escoles, associacions i entitats de la Seu d’Urgell  per arribar a totes les franges d’edat. També hi podran participar en aquestes visites ciutadans que no pertanyin a cap col·lectiu, de manera individual, per tal que també puguin conèixer aquest centre de tractament de residus. Per Vilaró, aquestes visites són importants de cara a conscienciar als ciutadà a l’hora de reciclar. “Creiem que el ciutadà que veu pels seus propis ulls com es gestionen els residus i quin impacte té fer les coses d’una manera o d’una altra, quan arribi a casa seva estarà més motivat a reciclar”, afirma el gerent del la MEU.

Volum de reciclatge

Val a dir que els residus que han de ser dipositats al contenidor de la resta és un 15% de les escombraries que es generen. Respecte això, Jordi Vilaró explica que “el problema és que a l’abocador no hi arriba un 15% sinó que hi arriba un 50%, és a dir, que malauradament a l’abocador hi van a parar residus reciclables, com paper, vidre, envasos i orgànica, que no haurien d’anar mai a l’abocador si els ciutadans separessin correctament els residus a casa”.

L’Alt Urgell, que aposta pel model de recollida en contenidors, és una de les comarques capdavanteres de Catalunya en el reciclatge de residus, amb un 55%, després d’Osona que en recicla un 60%.