La Seu d’Urgell presenta l’Escanyabocs’19, la 12a edició de l’esdeveniment esportiu en el medi natural singular i únic al Pirineu

Se celebrarà el cap de setmana del 18 i 19 de maig al Rafting Parc. Inscripcions a www.escanyabocs.com fins el dijous 16 de maig. Enguany es regalarà a tots els participants un got de silicona reutilitzable per poder hidratar-se en els avituallaments.
08-05-2019

La Seu d’Urgell celebrarà el cap de setmana del 18 i 19 de maig la dotzena edició de l’Escanyabocs, esdeveniment esportiu en el medi natural, multidisciplinari, singular i únic al Pirineu, que té com a epicentre les instal·lacions del Rafting Parc. Així ho han anunciat avui en roda de premsa, el regidor d’Esports de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Isidor Alberich, i el director del Servei Municipal d’Esports, David Vallvé.

En la presentació, Alberich ha manifestat que “després de 12 anys, l’Escanyabocs segueix ben viu gràcies a l’enfocament realitzat durant aquests anys, que ha buscat el vincle amb el territori i les seves persones, fet que satisfà als participants”. El regidor d’Esports ha afegit que un altre factor de consolidació de l’Escanyabocs i de fidelitat dels participants durant més d’una dècada “és el resultat d’haver anat adaptant els formats de les proves i ha anat sumant col·laboradors”.

Respecte als col·laboradors per fer possible any rere any l’Escanyabocs són la Unió Excursionista Urgellenca, l’Associació Ciclista Urgellenca, l’AE Marxa Nòrdica Cadí Pirineus, el Club Xinoxano Orientació i l’ACE Bombers Seu. Des del Servei d’Esports s’ha volgut agrair públicament a tots ells que “són els responsables últims de l’organització  tècnica de les diferents proves”.Més de 160 persones vinculades als clubs aporten la seva experiència i il·lusió per tal d’assegurar que l’organització sigui, novament, tot un èxit”, ha remarcat David Vallvé.

També s’ha destacat la  continuïtat de Grifone amb la seva aportació en les samarretes oficials, una col·laboració que es manté de manera ininterrompuda des de la primera edició i que va íntimament lligada a l’Escanyabocs. Pel que fa a un altre apartat de col·laboracions, cal remarcar l’aportació de Diputació de Lleida, Coca-Cola, Fisioteràpia Quel, SBCanyoning, Jorma Bike, X-Pirience, Caldea i J. Botanch.

Prova sostenible: gots de silicona reutilitzables

Durant els dotze anys de vida de l’Escanyabocs s’han recuperat corriols, s’han descobert camins oblidats i s’ha procurat acostar i descobrir als participants el magnífic entorn de la Seu d’Urgell, tot això des del respecte per aquest medi natural.

Aquest any, l’Escanyabocs s’ha proposat seguir potenciant l’aspecte sostenible de la prova i, per primer cop, s’eliminaran tots els utensilis de plàstic d’un sol ús, com ara gots, plats i coberts. Alguns passos ja s’havien fet en aquest sentit i enguany es completa aquesta actuació eliminant els gots de plàstic de tots els avituallaments.

Al respecte, per conscienciar també als participants de la necessitat de reduir al màxim la producció de residus, es regalarà a cada participant un got de silicona reutilitzable i fàcil de portar per tal que puguin hidratar-se en tots els avituallaments. Aquesta iniciativa es porta a terme en col·laboració amb la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet que finança part del cost d’aquests gots.

Inscripcions Escanyabocs 2019

A dia d’avui ja hi ha confirmades 250 inscripcions (fetes i pagades), tenint en compte que el 70% d’aquestes inscripcions s’han formalitzat en els darrers tres dies. S’espera que en aquesta pròxima setmana augmenti la inscripció i el pagament de moltes preinscripcions ja realitzades.

A més a més, un any més, les persones que s’inscriguin abans d’aquest dijous, disposaran d’un dorsal personalitzat amb el seu nom imprès.

Les inscripcions cal formalitzar-les al web www.escanyabocs.com on es podran fer fins el dijous 16 de maig. De totes maneres, també s'acceptaran inscripcions el mateix dia de la prova sempre que hi hagi places disponibles, i amb un increment sobre el cost inicial.

La inscripció a una prova té un cost de 20 euros i, cada prova addicional té un cost de 5 euros. Hi poden participar les persones majors de 14 anys.

Els participants que ho desitgin podran adquirir la samarreta oficial de l’Escanyabocs, una samarreta tècnica de Grifone, d’alta qualitat, amb la inscripció i per només 5 euros.

El programa Escanyabocs 2019

Dissabte 18 de maig de 2019.

09:00.- Cursa Trail Running (Rafting Parc la Seu d’Urgell). Cursa circular de muntanya amb dos recorreguts, un de 12km – 600m de desnivell i un altre de 22km – 1.350m de desnivell, que es desenvoluparà per camins i corriols de les Valls de Valira. Inici i final al Parc Olímpic del Segre. Organitza la Unió Excursionista Urgellenca. Puntuable per al Circuit Català de Curses de Muntanya. Inclosa en l’Escanyabocs de Ferro.

16:00.- Raid d’aventura (Rafting Parc la Seu d’Urgell). Caiac, orientació en btt, escalada, tir amb arc i orientació a peu a memòria són algunes de les proves que conformen aquest Open Raid ideal per a iniciar-se en el món dels raids d'aventura o per a seguir gaudint d'aquesta modalitat tots aquells que ja en siguin assidus. Organitza l’ACE Bombers Seu. Inclosa en l’Escanyabocs de Ferro.

20:30.- Orientació popular (Rafting Parc la Seu d’Urgell). Urbana i nocturna, dues curses d’una i dues hores respectivament. La tradicional i esperadíssima cursa d'orientació pels carrers de la Seu i Castellciutat i també per zones de plena natura al voltant del nucli urbà. Imprescindible esmolar els sentits i no perdre-s’ho. Organitza Club Xinoxano Orientació. Inclosa en l’Escanyabocs de Ferro.

Diumenge 19 de maig de 2019.

08:15.- Caminada en marxa nòrdica (Rafting Parc la Seu d’Urgell). Dos recorreguts adaptats a tots els públics per gaudir de l'entorn de la nostra ciutat tot practicant aquesta engrescadora activitat, de la que a l'Alt Urgell en som els iniciadors al nostre país. Un recorregut sortirà des de Vilanova de Banat i tindrà una distància de 25 km. El segon recorregut sortirà de Bentanachs i arribarà al Rafting Parc després de 13 km, que coincideixen amb la part final del recorregut llarg. Els participants es desplaçaran fins el punt de sortida amb autobusos facilitats per l’organització. Organitza AE Marxa Nòrdica Cadí Pirineus.

08:30.- Pedalada en BTT (Rafting Parc la Seu d’Urgell). Es mantenen tres recorreguts diferents per ajustar-se al potencial i característiques de tots els participants, i se segueixen obrint i netejant nous corriols que són el millor regal per als aficionats a la BTT de tot el territori.

Un recorregut llarg i molt exigent, de 55 km i 1.800 m de desnivell; un de mitja que presenta 45 km i 1.200 m de desnivell positiu; i un de més curt de 36 km i 850 m de desnivell. Els tres recorreguts circularan majoritàriament per camins i corriols de Montferrer i Castellbò i estant tots pensats i preparats per a què tots els participants puguin gaudir d'allò que més els agrada d'aquest esport; conèixer diferents paisatges, racons i camins que amb el pas del temps han quedat oblidats i que podran descobrir damunt la bicicleta. Organitza Associació Ciclista Urgellenca. Inclosa en l’Escanyabocs de Ferro.

Escanyabocs de Ferro i Mini Escanyabocs

L'Escanyabocs de Ferro és una classificació combinada que determina els i les atletes més complets, ja que premia la participació en les quatre proves i atorga punts en funció de la classificació obtinguda en cadascuna d'elles, tant en categoria masculina com femenina.

Els participants en l’Escanyabocs de Ferro hauran de participar i completar les proves de trail running, raid d’aventura i BTT. Un repte del més alt nivell que suposarà un esforç d’entre 11 i 15 hores de competició entre els dos dies de l’Escanyabocs.

També es podrà competir en l’Escanyabocs de Ferro participant en els recorreguts curts del trail running i curt i mitjà de la BTT, sumant només una part proporcional dels punts en aquestes proves. Una manera de plantejar-se un repte personal i de superació, de millora i sacrifici, més enllà de la simple competició. Hi haurà obsequis per als primers classificats i regal per als finishers.

La jornada de dissabte 18 de maig tindrà lloc la Mini Escanyabocs, prova multidisciplinar per la muntanya que inclou escalada, tir amb arc, orientació i cursa a peu, i que s’adreça als nens i nenes de 8 a 13 anys.