La Seu d'Urgell instal.la noves menjadores per a ocells i esquirols al Parc del Valira

L’acció facilita la presència i alimentació de les espècies presents a l’entorn d’aquesta zona verda de la ciutat
16-11-2016

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha instal·lat aquest mes al Parc del Valira un total de 20 noves menjadores amb l’objectiu de facilitar punts d’alimentació durant la tardor i l’hivern a espècies protegides presents al parc urbà o bé a la rodalia, atès que és una època en què escasseja l’aliment.

Aquestes menjadores ja havien estat instal·lades l’hivern passat i es van retirar a la primavera, tenint en compte que durant l’estiu ja hi ha abundant aliment i no té sentit tenir-les instal·lades. Davant l’èxit de l’actuació, se li ha volgut donar continuïtat. Durant les visites setmanals que es realitzaven per reposar l’aliment a les menjadores s’ha constatat que n’han fet ús ocells com ara la mallerenga carbonera, la mallerenga blava, el pica-soques blau, el gaig i el pit-roig.

Aquestes menjadores complementen les caixes-niu que ja hi ha instal·lades al parc des del començament d’enguany. Les espècies que es vol afavorir amb aquestes mesures de suport estan protegides per la llei, nidifiquen en cavitats, són beneficioses per al medi per la seva dieta insectívora i no formen estols ni colònies de reproducció. Per tot plegat, no generen molèsties i, a més a més, toleren la presència de persones.

A banda dels recursos per a ocells també s’ha instal·lat menjadores per a esquirols, una espècie present al parc, fàcil d’observar i emblemàtica per a medis de muntanya com és el de la Seu.

Divulgació de l’ornitologia

El Parc del Valira és una de les zones verdes més grans de la Seu. El seu arbrat, l’aspecte natural i la proximitat al riu Valira fan que sigui un parc amb una rica comunitat de moixons. Per això, aquesta actuació permet, a banda de facilitar llocs per niar o punts d’alimentació, divulgar la natura entre la població local ja que facilitarà l’observació d’ocells i també esdevindrà un recurs pedagògic i científic per a les escoles.

Tot aprofitant aquest recurs, en el marc del curs d’introducció a l’ornitologia que va finalitzar diumenge passat, es va fer una sortida pràctica al Parc del Valira per poder posar en pràctica els coneixements adquirits. Així, els assistents van poder observar com algunes espècies d’ocells, com ara el mallerenga carbonera o el pica-soques blau, feien ús d’aquestes menjadores, fet que va facilitar l’observació i el coneixement de les espècies.