La Seu d'Urgell ja compta amb cinc desfibril·ladors instal·lats en diversos espais públics de la ciutat

L'Ajuntament urgellenc va posant en marxa les propostes sorgides dels pressupostos participatius d'aquest any. La capital alturgellenca ja és una ciutat cardioprotegida.
22-10-2015

Des d'avui mateix la Seu d'Urgell és ciutat cardioprotegida, ja que compta amb un total de cinc desfibril·ladors que han quedat fixats en diversos espais públics del municipi.

Aquests equips de cardioprotecció es troben ubicats a la zona esportiva municipal; a l'exterior de l'edifici del Centre Cultural Les Monges, i el tercer és un dispositiu mòbil que custodia la Policia Municipal. A més, també s'han renovat els equips que ja disposaven el Palau d'Esports i el Parc del Segre.

La instal·lació de diversos equips de cardioprotecció en diferents punts de la Seu va ser una de les cinc propostes més votades, per part dels ciutadans urgellencs, a través del procés de pressupostos participatius d'enguany, endegat per primera vegada a la capital alturgellenca.

La tinent d’alcalde de Participació Ciutadana, Anna Vives, ha manifestat que “es va avançant en la culminació del procés participatiu que ha facilitat que els ciutadans decidissin allò en què volen que s’inverteixi en el seu municipi, amb propostes tan interessants com aquesta, que representa un pas important a l’hora de protegir la salut del ciutadà, posant-nos al nivell de grans ciutats”.

Al seu torn, Montserrat Bonet, com a regidora de Salut ha comentat que “la instal·lació d’aquests aparells garanteix tenir l’eina a l’abast que pot donar l’assistència immediata a l’hora de salvar una vida, fins l’arribada dels serveis mèdics d’urgències”.

Com utilitzar l'equip de cardioprotecció

Respecte l'ús d'aquests desfibril·ladors, val a dir que tot el personal vinculat amb aquestes instal·lacions municipals rebran un curs gratuït de sis hores per saber com fer-lo servir en cas de necessitat. Tothom que hagi realitzat el curs de formació sobre equips de cardiorpotecció obtindrà una acreditació com a persona formada en DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic).

Aquest curs per saber fer servir correctament un d'aquests desfibril·ladors també es farà extensiu a tots els clubs esportius de la ciutat.

Els desfibril·ladors automàtics (DEA) analitzen el ritme cardíac de la víctima i, tots sols, determinen si és convenient fer-li una descàrrega elèctrica per poder recuperar el ritme normal del cor i permetre que torni a bombar la sang. Mai fan la descàrrega si no és necessària, és a dir, no hi ha possibilitat d’error.

Qualsevol persona pot utilitzar-los. Només s’ha d’obrir la tapa de l’aparell i anar seguint les instruccions que ens dóna la locució. L’única acció que cal fer és enganxar els pegats i els elèctrodes tal i com ens indica la màquina. El desfibril·lador monitoritza la víctima i decideix si és convenient administrar la descàrrega. Si és així, ho fa, sense que haguem de realitzar cap acció, ni tan sols prémer un botó.

És important tenir en compte que qualsevol persona pot aplicar la desfibril·lació amb finalitats terapèutiques.