Marató de Donació de Sang a la Seu d'Urgell

Aquest dissabte, 10 de setembre, de les 10 a les 22 hores, al centre cívic El Passeig. La campanya es fa en un moment en què les reserves de sang estan baixes per la manca de donants durant l'estiu.
08-09-2016

El pròxim dissabte 10 de setembre, de les 10 a les 22 hores, el centre cívic El Passeig de la nostra ciutat acollirà una nova edició de la Marató de Donació de Sang. La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la implicació de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, l'Associació de Donants de l’Alt Urgell i la Creu Roja de l’Alt Urgell.
Per què l’eslògan “La sort de donar sang”?
Donar sang és sinònim de salut, per això ser donant és una sort. Com també és una sort per als qui necessiten sang que hi hagi milers de persones que cada any en donen. Gràcies a elles, els malalts poden rebre sang per a les operacions i tractaments. De fet, a Catalunya cada any prop de 100.000 persones necessites sang per als seus tractaments i operacions.
La Marató vol convertir la donació de sang en una gran jornada festiva. Per això hi participen entitats, institucions, empreses i particulars que donen suport i s’impliquen organitzant un seguit d’activitats lúdiques durant tota la jornada. Al llarg d’aquests dies s’està implicant el teixit associatiu i empresarial dels municipis i rodalies.
A més a més, aquest any a través de l’etiqueta #MSangLaSeu es vol estendre la presència de la Marató a les xarxes socials, i així mobilitzar els veïns i veïnes de la Seu d’Urgell present a Twitter, Facebook i Instagram.
La Marató vol sensibilitzar sobre la importància de donar sang com un hàbit i aconseguir nous donants per estendre aquesta pràctica entre el màxim nombre de ciutadans. Cal tenir en compte que cada dia calen 1.000 donacions a Catalunya per atendre les necessitats dels malalts.
Donar sang, un hàbit cívic
De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:
- Tenir més de 18 anys
- Pesar 50 quilos o més
- En cas de ser dona, no estar embarassada
Per donar sang no cal estar en dejú.
Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.
Dades sobre la donació

  • Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia
  • La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers
  • De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma
  • Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.
  • Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Des del BST es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.
El Banc de Sang i Teixits
El BST és l’empresa pública responsable de subministrar sang suficient i de qualitat per atendre totes les necessitats dels malalts de Catalunya. Per poder disposar de la sang necessària, el BST organitza campanyes de donació de sang per tot el territori. Cada setmana, organitza unes 50 campanyes de donació. A més, disposa de centres de donació als principals hospitals del país. L’any 2015 el BST va obtenir prop de 250.000 donacions de sang.