Neus Munté defensa que disposar d'un estat propi ajudaria a millorar la competitivitat de les empreses

A la inauguració de la Trobada Empresarial al Pirineu, la consellera de Presidència recorda els reiterats incompliments del Govern espanyol en infraestructures i el sobrecost energètic que suporten les empreses catalanes pel model estatal existent.
16-06-2017

La consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté, ha convidat els assistents a la Trobada Empresarial al Pirineu a votar 'sí' en el referèndum sobre la independència de Catalunya perquè un Estat català garantiria millor la competitivitat de les empreses del país que no pas l'actual Estat espanyol. També ho defensa perquè l'empresariat català pugui estar "en igualtat de condicions amb empreses d'altres estats que no tenen les càrregues fiscals ni els incompliments del govern espanyol, per encarar millor els reptes de futur i, finalment, per democràcia i dignitat, en un moment en què massa sovint la llibertat d'expressió és perseguida".

En la inauguració oficial de la Trobada Empresarial al Pirineu, aquest divendres al matí a la Seu d'Urgell, Neus Munté ha dit que l'empresariat català necessita "un estat del segle XXI, que faciliti el progrés de les empreses i els treballadors, i transparent", i hi ha afegit que "aquesta no és precisament la capacitat que trobem en l'Estat espanyol, incapaç d'afrontar aquests canvis". Munté ha recordat al món econòmic que Espanya "és un dels estats més incomplidors de la Unió Europea i el tercer amb més expedients oberts per aquests incompliments", un fet al qual hi afegeix el fre que suposa per a les empreses catalanes el sobrecost energètic, sobretot pel que fa a la factura elèctrica, i la incertesa que provoca "la judicialització de la vida pública, també qüestionada per la UE amb decisions com la d'aquesta setmana que dóna la raó a l'exconseller basc Juan Mari Atutxa".

Sobre els canvis que pot comportar l'Estat català, sumats a d'altres de recents com ara el Brexit o l'elecció de Donald Trump als Estats Units, la representant de la Generalitat ha recordat a l'auditori que "qui no s'adapta té poques possibilitats per reeixir en un món canviant" i que per això "ens cal un estat que estigui a prop de l'economia per acabar amb la dependència energètica". Les institucions, afirma, també "han d'adaptar-se i ser capaces de donar resposta a la ciutadania, mirar-se al mirall i saber que es poden fer les coses millor", però alhora "el món empresarial també ha de ser capaç d'adaptar-se als canvis".

Necessitat d'un referèndum

Quant a un possible acord amb el Govern espanyol, Munté ha dit que "el diàleg és perfectament possible en el marc constitucional i ho ha estat també en d'altres estats, però si hem arribat a aquest punt és justament per la total incapacitat de dialogar del govern espanyol". Per això, ha deixat clar que "el compromís del Govern català és totalment ferm de celebrar un referèndum per dirimir aquesta situació, i és perfectament compatible amb els marcs legals".

En aquesta línia, la dirigent catalana ha aprofitat per recordar als empresaris que un possible concert econòmic com el del País Basc "s'hauria acceptat anys enrera, quan de fet ja hi va haver una demanda semblant des de Catalunya", però ha subratllat que ja en aquell moment "la resposta del Govern espanyol va ser un no rotund" i que "ara la demanda de la majoria de la ciutadania catalana no és aquesta, és un referèndum sobre la independència, perquè Catalunya, per la seva dimensió, capacitat, ubicació i pes econòmic, pot estar en els millors estàndards europeus".

La consellera hi ha afegit que "amb l'actual estat de situació, moltes de les eines necessàries no les té el Govern o bé les té molt limitades; per exemple, des de fa 10 anys amb l'Aeroport del Prat i amb moltes altres infraestructures", i que "deu anys després estem en la mateixa situació: no hi ha compliment de les inversions previstes des de l'Estat espanyol". Per això, afirma que "l'únic sentit que té el procés actual és el de desenvolupar totes aquestes iniciatives, que són en favor de la ciutadania, perquè el govern espanyol no té una estratègia d'adaptació als canvis".

Finalment, Munté ha posat en valor "la cultura emprenedora catalana, en contraposició a la cultura del 'pelotazo' que va marcar els anys anteriors". També ha esmentat que "moltes empreses alerten de la pèrdua de competitivitat i d'oportunitats pel no desenvolupament d'infraestructures com el Corredor Mediterrani" i que "cal recuperar el pes de la indústria; tot plegat, des de la sostenibilitat, perquè les altes temperatures d'aquests dies es poden considerar un fet casual, però el cert és que el canvi climàtic hi és, i cal avançar en l'aposta per les energies verdes". En aquest sentit, creu que "calen canvis ràpids en el teixit productiu, preparar les generacions més joves per tenir èxit laboral en un món que canvia ràpidament i adaptar-se contínuament tot procurant que la formació, i especialment la formació professional, s'adeqüi a les necessitats de les empreses". I hi afegeix que "les administracions han de sortir de la zona de confort, però les empreses també han de saber oferir les millors oportunitats als treballadors".

Els empresaris han preguntat a Neus Munté pels acords amb la CUP i, sobre aquesta qüestió, la consellera ha defensat que s'ha fet "l'acord possible i necessari entre les formacions que defensen que cal un referèndum", sense que això hagi perjudicat les diverses línies de suport de la Generalitat a l'emprenedoria i la col·laboració publicoprivada. A més a més, Munté ha defensat mesures com ara la Renda Ciutadana Garantida perquè han d'ajudar persones que han estat marginades del mercat laboral a reincorporar-s'hi i d'aquesta manera reduir la despesa social vinculada a l'atur, perquè, afirma, "la millor política social és ajudar a generar llocs de treball".

Una nova empresa de pròtesis s'implanta a la Seu

En la introducció de la jornada, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha celebrat el fet que la Trobada Empresarial compleixi deu anys de presència a la Seu i ha agraït la confiança de l'organització en la ciutat. Batalla ha avançat que continuaran "treballant perquè aquesta col·laboració continuï almenys deu anys més. Les persones estem en canvi permanent, però els darrers anys el canvi té una característica diferent i és que és precipitat, cosa que obliga a estar-hi atents i reflexionar no només sobre el passat sinó també sobre el futur, tant per a les persones com per a les empreses i la societat".

El batlle urgellenc ha dit que "el Pirineu canvia, i és una bona notícia, perquè ho fa amb vocació de ser un espai central per al país". Batalla destaca que un dels principals actius que pot oferir el territori és "una excel·lent qualitat de vida" i que el repte és combinar-la amb un augment de la població i de l'estructura empresarial. En aquest sentit, l'alcalde urgellenc ha anunciat la implantació a la ciutat d'una empresa de pròtesis de calç i titani, "un fet que és possible per la implantació de la fibra òptica". L'alcalde ha animat els empresaris a apostar pel Pirineu.