Seguiment de bioindicadors municipals

L’any 2008 l’Ajuntament de la Seu va començar a fer el seguiment dels principals bioindicadors del municipi, amb la finalitat de donar compliment al mandat que va sorgir de l'Agenda 21, que és un dels instruments que disposa el municipi per tendir cap a la sostenibilitat i la qual es va aprovar l'any 2007. Aquesta acció es va classificar com a prioritària i a executar a curt termini.

L'objectiu d'aquest seguiment ha estat monitoritzar l'estat de conservació dels principal hàbitats i grups faunístics i botànics del municipi i proposar mesures que incideixin en la millora i conservació de la biodiversitat del municipi.

Per tal de monitoritzar l'estat ambiental del municipi s'està fent el seguiment de diversos bioindicadors, entenem per bioindicador espècies animals i/o vegetals, grups i mètodes d'estudi que permeten obtenir uns resultats rellevants sobre l'estat de conservació de l'ecosistema i, per tant, permet aprofundir en el coneixement de l'estat ambiental de la Seu. A tall d'exemple podem destacar el seguiment d'amfibis, d'ocells comuns, de papallones, del milà reial, de la llúdriga o bé de l'om siberià entre d’altres.

L'elecció dels bioindicadors es va fer tenint en compte dos criteris, en primer lloc l'existència de protocols d'estudi i seguiment al llarg del temps o bé programes de seguiment a nivell nacional o internacional com el seguiment de papallones. En segon lloc, l'elecció també es féu valorant algun tret singular com el caràcter invasiu d'espècies al·lòctones de vegetació com és el cas de l'om siberià.

Actualment ja s'ha completat una sèrie de 10 anys d'estudi  fet que és un bon moment per fer balanç de l'estat ambiental de la Seu fent la valoració de l'estat en que es troba cada bioindicador analitzat. Amb les dades obtingudes s'ha pogut determinar quina és la tendència de cada bioindicador estudiat (si millora, empitjora o es manté estable), fet que permetrà realitzar diverses accions per millorar la seva gestió i, per tant, conservació. Cal dir que no tots els bioindicadors han tingut un seguiment continuat amb el temps ja que s'han hagut de prioritzar uns o altres en funció de la dotació pressupostària disponible.

Fruit d'aquest estudi s'ha elaborat un document tècnic que inclou un seguit d'accions que han de permetre a l'Ajuntament emprendre accions que permetin millorar la biodiversitat del municipi, però no cal oblidar que tothom pot aportar el seu gra de sorra per tal de millorar i conservar l'entorn de casa nostra, l'entorn de la Seu. Per això aquí també us presentem un seguit d'accions que podeu fer per cuidar el medi ambient de la Seu.

Accions ciutadanes

Amfibis


Fulletó informatiu                          

                                                                             

                                                                     Descarregueu el fulletó

Altres descàrregues