Fira de Sant Ermengol

HEADER FIRA

La Fira

Durant el tercer cap de setmana del mes d'octubre la Seu d'Urgell celebra la mil·lenària Fira de Sant Ermengol.

Seguint amb l'ànim d'anteriors edicions, l'Ajuntament impulsa la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus, de caràcter agroalimentari i d'àmbit internacional, on participen productors catalans, aragonesos, bascos, navarresos, francesos i un formatge convidat, la qual es consolida any rere any com a plataforma de promoció, difusió i projecció exterior dels formatges elaborats als Pirineus.

La Fira de Sant Ermengol pretén posar èmfasi en l'aprofundiment i ampliació dels cursos d'iniciació al tast de formatges amb la finalitat de popularitzar i consolidar el coneixement d'aquest producte, a més de potenciar l'intercanvi d'experiències i l'establiment de relacions entre els formatgers mitjançant accions específiques dutes a terme per l'Ajuntament de la Seu, com ara l'organització de jornades tècniques i la celebració d'àpats conjunts.

D'altra banda, la Fira també compta amb altres espais com el sector dedicat a la ramaderia, on trobem una mostra dels bovins i equins més representatius de la Comarca, l'apartat d'artesania, on podem adquirir productes d'elaboració pròpia dels Pirineus, un espai destinat a la venda ambulant, on participen unes 400 parades i, finalment, una àrea on els concessionaris de la ciutat exposen les últimes novetats del món del motor, i on l'Associació de cotxes clàssics de l'Alt Urgell exhibeixen els seus vehicles.

La Fira dels Formatges

Fira Formatges


La Fira de Formatges Artesans dels Pirineus acull en un espai comú una quarantena de formatgers artesans provinents de tot l’arc pirinenc, del Mediterrani a l’Atlàntic i dels vessants nord i sud de la serralada. Els visitants poden trobar formatges elaborats als Pirineus catalans, aragonesos, navarresos, bascos i francesos.

Cada formatgeria disposa d’un estand d’exposició i degustació, i són els mateixos productors qui ofereixen els seus formatges, tant al nombrós públic que any rere any visita la mostra, com als professionals de la distribució i la restauració d’arreu del país que cada vegada més tenen la Seu com a punt de referència del formatge artesà.

L’entrada al recinte dels formatges és gratuïta, i els visitants poden comprar un tiquet de degustació, amb què poden tastar 5 formatges diferents i prendre una copa de vi, un got de cervesa artesana o un d’aigua.

Destaca la gran qualitat i varietat dels formatges que participen en la Fira de Sant Ermengol la qual s’ha convertit en un aparador immillorable per a conèixer i difondre la situació i tendències del sector formatger artesà d’arreu del Pirineu.

A més de la venda i degustació dels formatges, la Fira de Formatges Artesans del Pirineu és el paraigua sota el que es desenvolupen altres accions estretament relacionades amb l’elaboració i el consum de formatges com ara les jornades tècniques, els concursos de Formatges, les aules de tast i activitats gastronòmiques per als més petits.

Instàncies i sol·licituds

Història

Historia


L’any 1048, en temps del bisbe Guillem Guifré, es documenta a la Seu la primera fira de què en tinguem constància a la península Ibèrica. La posició central de la ciutat, en una cruïlla formidable de les comunicacions pirinenques, afavoria tota mena d’intercanvis. El mercat també es documenta en aquest segle, i hi ha indicis de què aquesta vocació comercial venia encara de més lluny.

La fira de la Seu ha anat canviant de dates al llarg de la història. Generalment se’n celebrava una a l’entrada de la tardor, on els pagesos i ramaders podien col·locar els seus excedents i preparar-se per a l’hivern, però també se n’havia fet una pels volts de la Mare de Déu d’Agost i una altra al mes de març. Però la fira més important era la de tardor, que coincidia amb la festivitat de Sant Ermengol –que va morir el 3 de novembre del 1035. Era una gran fira de bestiar, com la de Salàs o la d’Organyà. Amb la pèrdua de vitalitat de la ramaderia es va reconvertir als anys setanta en una fira agrària i de mostres, fins que l’any 1995 va acollir la primera edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, un esdeveniment que l’ha revitalitzat i l’ha convertit en una de les fires catalanes amb més personalitat i futur.

En la següent imatge es pot observar la còpia de l'arxiu capitular d'Urgell on apareix el document original que fa referència a la data de creació de la fira de Sant Ermengol, anomenada aleshores fira de Santa Maria. Aquest escrit, datat del 1048, converteix la Fira de Sant Ermengol en la fira documentada més antiga de la Península Ibèrica. En el text ampliat es pot llegir: "homines qui venerint ad firam Sante Mare", que significa "homes que han vingut a la Fira de Santa Maria".

Fira mil·lenària

Arxiu Capitular d'Urgell, 4 d'abril de 1048, Liber dotaliorum I, fol.27 v. doc. 42

Més informació

Pàgina web: http://www.firasantermengol.cat

Galeries d'imatges