El Carnaval 2019 implica la participació de les escoles i les llars d’infants de la Seu d’Urgell

Del 25 de febrer al 6 de març la Seu quedarà decorada amb 300 màscares elaborades pel teixit associatiu de la ciutat i s’emetran vídeos per engrescar a tothom a disfressar-se i gaudir del Carnestoltes.
08-02-2019

La regidora de Festes i Tradicions de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Sílvia Iscla, ha presentat aquest matí la imatge i la programació dels actes de Carnaval d’aquest any, explicant que enguany es tornaran a repetir les activitats d’edicions anteriors que van tenir més èxit, i alhora organitzant noves propostes carnavalesques. En aquest sentit, Iscla ha manifestat que “una vegada més, des de la Regidora de Festes i Tradicions volem seguir potenciant la participació ciutadana en aquesta festa de disfresses i disbauxa”.

La regidora de Festes i Tradicions ha avançat que per aquest Carnaval 2019 es compta amb 300 màscares que es penjaran en diferents punts de la ciutat. “Aquesta és una activitat que vam iniciar fa dos anys per decorar els carrers de la Seu d’ambient carnavalesc amb unes 50 màscares, l’any passat se’n van elaborar unes 200 i enguany arribem a les 300”. Val a dir que aquestes màscares estan elaborades per associacions, empreses, entitats, centres educatius, comerços, clubs esportius, AMPAS i famílies, a qui Sílvia Iscla ha volgut agrair la seva “important” col·laboració.

Novetats 2019

Si en l’edició de l’any passat del Carnaval de la Seu d’Urgell la novetat va ser la figura del Rei Carnestoltes, que sortia pels carrers de la ciutat donant diferents premisses que els urgellencs i urgellenques havien de seguir durant la setmana de Carnaval, enguany aquestes premisses també les farà arribar a totes les escoles i llars d’infants de la nostra ciutat.

Una altra nova proposta que busca la implicació de la ciutadania en general en la celebració del Carnaval és la gravació de vídeos curts per tal d’animar a tothom a gaudir d’aquesta festa i que s’aniran emetent cada dia de la setmana del 25 de febrer al 3 de març.

Tallers gratuïts i un concurs de cuina  

A més a més dels actes purament festius, també s’han organitzat dos tallers gratuïts  relacionats amb el Carnaval. El primer tindrà lloc el dilluns 25 de febrer, que porta per títol ‘Ens convertirem en superherois i superheroïnes’, mentre que el segon taller ‘Barrets i maquillatge’ es farà el dimarts 26 de febrer. Ambdós tallers es portarà a terme de dos quarts de sis a set de la tarda, al centre cívic l’Escorxador, i s’adrecen a infants a partir de 3 anys.

El diumenge 3 de març tindrà lloc el concurs  ‘Magdalenes disfressades’, a les cinc de la tarda, al centre cívic El Passeig. Aquest concurs s’ha organitzat a proposta del Consell Municipal d’Infants de la Seu d’Urgell, i s’adreça a nens i nenes a partir de 6 anys. Val a dir que mentre duri el concurs de magdalenes, hi haurà un espai dedicat als més petits per tal que puguin elaborar pinxos disfressats.

Tant per a poder participar als tallers com al concurs de cuina caldrà fer inscripció prèvia a l’oficina Jove de l’Alt Urgell, enviant un correu a joventut@aj-laseu.cat o trucant al 973 355 608.

Dissabte de Carnaval

El plat fort de Carnaval se celebrarà el dissabte 2 de març amb un ampli repertori d’actes que s’iniciaran a les 11 del matí amb la Cantada de l’Estudiantina, a càrrec de la Germandat de Sant Sebastià, pels carrers del mercat setmanal.

A la una del migdia tindrà lloc novament el judici del rei Carnestoltes a la plaça de Sant Josep de Calassanç, a càrrec del Cor de l’Institut Joan Brudieu i la Comissió de Festejos de la Germandat, entitat que s’encarregarà de repartir vi calent.

La plaça de Les Monges serà, a dos quarts de cinc de la tarda, el punt de recepció de les colles que participaran a la rua de Carnaval, que engegarà a les cinc en punt, acompanyades del Rei Carnestoltes i els Diables de l’Alt Urgell, fins a arribar a la plaça dels Oms. (Per participar en aquesta rua, les colles han de fer inscripció prèvia a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell a partir del pròxim dilluns 11 de febrer. La data límit és el dilluns 25 de febrer). Link inscripcions rua 

Els participants a la rua de Carnaval gaudiran d’un berenar que oferirà la Comissió de Festes que repartirà coca i xocolata,  a la mateixa plaça dels Oms.

El colofó de la tarda de Carnaval el posarà la lectura de la sentència i penjada del Rei Carnestoltes a la mateixa plaça dels Oms, a càrrec del Diables de l’Alt Urgell. Seguidament, es lliuraran els premis dels guanyadors de la rua.

Dimecres de Cendra

Com és ja tradició, els actes que tancaran les festes de Carnaval tindran lloc el dimecres 6 de març, Dimecres de Cendra, a dos quarts de nou del vespre amb la processó de la llum i el silenci, amb la banda dels Diables de l’Alt Urgell, que s’iniciarà a la plaça dels Oms.

Es continuarà amb la cremada del Carnestoltes i l’enterrament de la Sardina, al passeig Pasqual Ingla, i es finalitzarà amb una gran sardinada, amb ‘sardines del Segre’, per gentilesa de la UBSU i la Germandat de Sant Sebastià.