Les 19es Rutes a Peu per l’Alt Urgell presenten 19 rutes singulars i exclusives amb la novetat de tres rutes literàries

A partir d’avui ja estan obertes les inscripcions per poder participar-hi. El Festival de Senderisme Camina Pirineus presenta tres rutes per espais emblemàtics de la comarca.

Aquest matí s’han presentat la 19a edició les Rutes a Peu per l’Alt Urgell, projecte que impulsen i coordinen conjuntament l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, amb l’objectiu donar a conèixer a veïns del territori i a turistes el ric patrimoni natural, cultural i històric de la comarca. 

Les rutes s’iniciaran el pròxim 5 de maig amb la ruta ‘La història de la Seu d’Urgell medieval. Notes d’autor a peu de carrer’ i finalitzaran l’11 de novembre amb la ruta ‘La gestió forestal sostenible dels nostres boscos’

Així ho han explicat en la presentació d’aquestes 19 rutes el vicealcalde de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, i el vicepresident de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Sergi Parramon, al pati de la Biblioteca Sant Agustí de la capital alturgellenca. 

“Aquest any ens hem reiventat, les rutes guiades són totes exclusives i singulars, rutes que no es podran fer en una altra ocasió, per la manera que estaran guiades, no són les rutes habituals que es poden trobar o s’accedeix a llocs on habitualment no es pot arribar”, ha explicat Jordi Fàbrega. 

Pel que fa al tipus de rutes, Jordi Fàbrega ha explicat que “estan ideades no només per donar a conèixer el territori a la gent de la Seu i comarca sinó també als turistes. Per això, ha afegit el vicealcalde de la Seu, es faran arribar al sector de l’hostaleria de tota la comarca perquè tinguin la programació i la puguin fer arribar als seus clients i oferir-ho com un atractiu més de la zona. Una eina que dona valor i contingut al nostre territori”.   

III Festival de Senderisme Camina Pirineus: del 16 a 18 de juny 

Per la seva part, Sergi Parramon ha destacat que d’aquestes 19 rutes a peu, 3 s’emmarquen en el III Festival de Senderisme Camina Pirineus que se celebrarà el cap de setmana del 16 al 18 de juny a llocs emblemàtics de l’Alt Urgell amb una activitat extra cadascuna. 

La primera serà el divendres 16 de juny amb la descoberta del mirador de Mu (Valls d’Aguilar) amb música en viu. El dissabte 17 de juny es realitzarà la ruta guiada i esmorzar a Sant Antoni del Tossal i el diumenge 18 de juny tindrà lloc la ruta dels rapinyaries de la vall de Cabó, amb observació d’aquestes de Cabó a Organyà i un aperitiu. 

Parramon també ha remarcat que “des del Consell Comarcal continuem amb les rutes de coneixement de l’Alt Urgell, que aquest any passen a ser en cap de setmana i com a novetat d’aquesta edició seran rutes literàries, coordinades pels tècnics de Cultura i Patrimoni. En total se’n realitzaran tres”

Aquestes rutes literàries són: 

  • El 5 de maig:  Història de la Seu d’Urgell medieval. Notes d’autor a peu de carrer de Carles Gascón amb  la divulgadora de patrimoni Pilar Aláez, que  ens oferiran una nova visió de l’època medieval de la Seu a través de la visita als seus elements més identificadors. 
  • El 23 setembre: Anem a veure les gallines d’Aristot. Segons una popular llegenda, adaptada com a conte per Isidre Domenjó i il·lustrada per Carme Invernon, les gallines d’Aristot són les úniques gallines del món que porten calces. Les anem a veure? Ens acompanyaran els autors del llibre. 
  • El 7 d’octubre: A la recerca de les dones d’aigua (i els homes de la corbata verda). Ruta literària a partir de la novel·la Les dones d’aigua i els homes de la corbata verda, de Marcel Fité, una trama negra que transcorre entre Coll de Nargó i la vall d’Alinyà, amb l’enigmàtica casa de Pujol com a epicentre. Ens acompanyarà l’autor a l’itinerari. 

Rutes inclusives 

D’altra banda, el vicepresident de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha avançat també en aquesta 19a edició de les Rutes a Peu per l’Alt Urgell hi ha organitzades quatre sortides aptes per a persones amb mobilitat reduïda (les rutes La Història de la Seu Medieval; Sant Agustí i el barri de Soldevila i Organyà secret i desconegut) i per a persones invidents (Biscarbó: natura actual i mort a la prehistòria). 

Inscripcions 

A partir d’avui divendres 28 d’abril ja estan obertes les inscripcions per prendre part en qualsevol els 19 rutes d’aquest any. La inscripció és obligatòria i les persones interessades es podran inscriure fins a les 18:00 hores del dia anterior a la sortida

Les rutes tenen un cost de 2€, mentre que les rutes del Festival de Senderisme tenen un preu de 10€. Seran totes gratuïtes per a menors de 12 anys d’edat. 

A més, per facilitar la participació, i de manera excepcional, es permetrà poder anar a la ruta sense inscripció prèvia, fent el pagament en efectiu al guia en el moment de la sortida (sempre que hi hagi  places vacants). El cost és de 3€ per rutes guiades i de 12 € a les rutes incloses en el Festival de Senderisme. 

Com en cada edició, les inscripcions s’han de fer a través del portal www.turismeseu.com/rutes Enguany s’ha habilitat un accés directe amb la informació de totes les sortides i l’enllaç a la plataforma de venda de tiquets 

Tothom que ho necessiti es podrà adreçar a l’Oficina de Turisme Seu per tal de gestionar la seva reserva. 

El calendari i el contingut de totes les sortides es pot consultar a les pàgines webs de Turisme Seu o trucant al 973 35 15 11 i a Turisme Alt Urgell  (www.alturgell.cat) o trucant al 973 35 31 12. 

Les sortides programades, són acompanyades amb tècnics i professionals de la comarca de l’Alt Urgell. La dificultat de les rutes està calculada segons el mètode SENDIF que té en compte la llargada i desnivell. Val a dir però que enguany les que s’ha programat són per a tots els públics, majoritàriament són de dificultat fàcil i/o moderada, i n’hi vàries adaptes per a famílies. 

Al calendari de sortides, també s’inclou un codi QR de les empreses de guiatge de la comarca de l’Alt Urgell, publicat per IDAPA, que té com a objectiu donar suport i donar-les a conèixer. També hi surten els webs de la Unió excursionista Urgellenca (UEU), del GEO i de l’Atlètic Santa Fe, associacions que porten a terme rutes per l’Alt Urgell.