La Confraria de Sant Antoni de la Seu d’Urgell celebrarà la festivitat del seu patró amb la tradicional calderada i els Tres Tombs

Festa dels pagesos, carnissers i cansaladers en plena ‘Setmana dels Barbuts’, que es commemora aquest dijous 17 de gener. Els confrares repartiran unes 7.000 racions d’escudelles als urgellencs que es congreguin al passeig Joan Brudieu.
15-01-2019

La Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d’Urgell celebrarà aquest pròxim dijous 17 de gener la festivitat del seu patró amb el repartiment d’unes 7.000 racions de la tradicional escudella d’aquesta diada. En aquesta menja típicament d'hivern es fan servir més de 1.000 quilos de verdures, llegums, carn de porc i de vedella.

El programa d’actes de la festivitat de Sant Antoni Abat s’iniciarà demà dimecres, 16 de gener, a dos quarts de deu del vespre, amb la presentació a les autoritats de la ciutat per part de la junta de la confraria del nou banderer, que en aquesta edició ha recaigut en Ramon Dolcet Duran. Serà, el ‘banderer sortint’, Joan Alrich Castell, qui li atorgarà el pendó d’aquesta entitat, i es nomenarà com a banderer proposat per l’any que ve Jordi Armengol Obiols.

Festivitat de Sant Antoni

Dijous, 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat, se celebrarà a les 12 del migdia, la missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, on s’oficiarà la tradicional benedicció i repartiment del ‘Panet de Sant Antoni’. A l’una del migdia, es beneiran els animals davant la Catedral i seguidament es realitzarà la passejada pels carrers del centre històric de la Seu fins arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es faran els tradicionals ‘Tres Tombs’.

Finalment, es portarà a terme la benedicció de la calderada de Sant Antoni que s’elabora al bell mig del passeig Joan Brudieu i on els mateixos confrares de Sant Antoni repartiran a tots els urgellencs i urgellenques congregats en aquest dia per a poder provar aquest plat típic d’hivern.

“Un miracle de gener”

Coincidint amb aquesta festivitat tan entranyable, l’alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, en la seva salutació dins del programa de mà que edita per a l'ocasió la Confraria de Sant Antoni, manifesta la importància d’aquesta celebració: “La festivitat de sant Antoni abat és per a la Seu d’Urgell una tradició que enllaça dos grans elements propis de la ciutat com són els nostres orígens ramaders, amb vocació de permanència en el present i futur; i la nostra vocació solidària, compartint amb tothom un bon àpat calent en la setmana més freda del calendari”.  

Per la seva part, els membres de la Confraria de Sant Antoni de la Seu d'Urgell agraeixen a tots els col·laboradors i patrocinadors que fan que la Festivitat de Sant Antoni es pugui celebrar any rere any. Els confrares expliquen que per tal que la majoria de veïns gaudeixin d’aquesta diada, els pagesos, carnissers i cansaladers els animen a participar de les activitats, i a degustar l’escudella que des de primera hora del matí preparen per a tots els urgellencs, veïns i gent que estigui de pas i s’apropin fins als passeig de la Seu.

Cal recordar que la mateixa confraria posa a disposició de tothom que ho vulgui plats per a poder tastar l’escudella al mateix passeig Joan Brudieu, espai on s’elabora aquest plat típic de Sant Antoni.