LA FUNDACIÓ INTEGRA PIRINEUS PRESENTA PÚBLICAMENT LA SEVA TASCA COM A EMPRESA SOCIAL AL PIRINEU
Balanç positiu dels dos anys de funcionament.
La Fundació Privada Integra Pirineus ha presentat avui diumenge en un acte sota el títol “Coneix-nos!”, que ha tingut lloc a la sala la Immaculada i a la plaça de les Monges de la Seu d'Urgell, el seu servei d'empresa social al Pirineu i el seu projecte d'extracció de biomassa a la vall d'Alinyà.
En aquest acte públic hi han intervingut els tres patrons de la fundació: Jesús Fierro, president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell i president del Patronat de la Fundació Integra Pirineus; Marta Lacambra, directora de la Fundació Catalunya-La Pedrera; i Albert Batalla, alcalde de la Seu d'Urgell.
En la seva intervenció, Jesús Fierro ha remarcat que aquest acte públic vol servir per “donar a conèixer el camí de dos anys” que porta fent la fundació i que té com objecte contribuir a la inserció social i laboral de persones en situació o risc d'exclusió social, i amb especial atenció a persones amb discapacitat intel·lectual o amb malaltia mental. Fierro ha destacat que en aquesta fundació compta ja amb 14 treballadors, però que “tenim com a objectiu continuar creixent”. El president de la Fundació també ha volgut agrair la implicació de la Fundació Catalunya-La Pedrera per fer possible aquest projecte, així com als alcaldes de la comarca, institucions i clients en general per confiar en els serveis de gestió forestal de boscos que realitza Integra Pirineus.
Per la seva part, Marta Lacambra, directora de la Fundació Catalunya-La Pedrera, ha assenyalat que aquest projecte ha estat una realitat gràcies a la “química” existent entre la fundació que ella mateixa dirigeix, el Consell Comarcal de l'Alt Urgell i l'Ajuntament de la Seu d'Urgell. “Totes tres institucions han treballat com una única força, buscant el mateix objectiu”, ha manifestat Lacambra.
Finca d'Alinyà
La Fundació Integra Pirineus està portant a terme el seus treballs de gestió forestal, entre d'altres espais naturals, a la finca d'Alinyà, “finca estrella de la Fundació Catalunya-La Pedrera”, ha remarcat Lacambra. Al respecte, Marta Lacambra ha explicat que la finca d'Alinyà ha passat en dos anys a ser un espai inaccessible a ser una finca que “fa molt de goig, gràcies a un bon equip de persones que hi treballen, que hi han posat molt d'afecte i dedicació com són els treballadors que conformen Integra Pirineus”.
El tercer patró de la Fundació Integra Pirineus, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha afegit que amb la Fundació és dóna resposta a la voluntat de generar oportunitats en el món laboral, a la gestió dels boscos del territori de manera sostenible i rendible i a poder obtenir combustible més eficaç i barat pels consumidors. “Tot això s’ha cuinat a través del projecte d’Integra Pirineus, que ja és una realitat sòlida que ajuda a gestionar la nostra comarca i que és extensible a tot el territori de muntanya”, ha manifestat Batalla. Al respecte, l’alcalde urgellenc ha volgut recalcar que “ens sentim molt contents, tant des del punt de vista econòmica com el social”.
Dos anys de treball
L’acte d’avui ha seguit amb la intervenció del director de la fundació, Ignasi Amat, qui ha explicat la tasca realitzada en els darrers dos anys, així com els projectes de futur.
Ignasi Amat ha subratllat que el capital del projecte són els tres patrons de la Fundació, els treballadors, que cada dia van a treballar al bosc, i els voluntaris, així com el personal de l’ajuntament urgellenc, del consell comarcal i de la Fundació Catalunya-La Pedrera. “Sense ells aquest projecte no seria viable, i cal agrair la seva voluntat explícita de tots ells”, ha manifestat Amat. El director d’Integra Pirineus també ha agraït la confiança de clients i proveïdors.
L’activitat de la Fundació es va iniciar a l’estiu de 2011 amb la realització d’una prova pilot per a l’extracció de biomassa a la vall d’Alinyà, fet que va comportar la creació d’una taula de professionals amb tots els agents implicats del territori i la contractació i formació de la primera brigada forestal d’Integra Pirineus.
Durant l’any 2012, l’activitat productiva de la Fundació ha suposat el 71% dels ingressos, mentre que el 57% de la despesa ha anat directament al personal, “ja que els treballadors és la raó de ser d’Integra Pirineus”, ha afirmat Ignasi Amat.
Projecte biomassa
Dins del marc de les energies renovables, Integra Pirineus lidera una iniciativa empresarial tridimensional: mediambiental (ús energètic de la biomassa); local (gestió sostenible i prevenció d'incendis forestals); i social (recuperació d'una activitat professional amb persones amb risc d'exclusió social i amb especial atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual i/o amb malaltia mental).
El treball per produir biomassa consisteix en tallar arbres, desbrancar, desemboscar, estellar i, finalment, comercialitzar-la. Els treballadors d’Integra Pirineus han gestionat un total de 4.000 m3 de fusta, han produït 900 tones d'estella per a biomassa i arranjat més de 200 ha de bosc per a prevenció d’incendis i recuperació i manteniment de camins.
Taula rodona sobre economia social al Pirineu
La jornada “Coneix-nos!” ha seguit amb un debat que han protagonitzat Isidre Esteve, president de la Fundació Isidre Esteve; i Joan Maria Sala, gerent Portal Berguedà, Empresa d'Inserció SL, i conduïda per Ignasi Amat. Tots tres ponents han debatut sobre els objectius de l’economia social i l’economia social en zones rurals i de muntanya.
En aquesta taula rodona s’ha fet palès la importància que les empreses amb caràcter social han de cercar el benefici econòmic, sense prejudici de comptar amb un projecte social al darrere. “Aquest projecte social és un valor afegit al producte que ofereixen”.
Tant Esteve com Sala i Amat també han coincidit que les entitats socials que representen tenen els mateixos punts d’interès que la resta d’empreses, és a dir, els clients finals. “La clau de tot és poder oferir un producte de qualitat i ser competitius”, han conclòs els tres ponents del debat.
Respecte als sectors que cal desenvolupar al territori a través de l’economia social, han afegit Esteve, Sala i Amat, passa per potenciar productes de la terra, sobretot de la indústria agroalimentària.
La jornada 'Coneix-nos!' ha seguita la plaça de Les Monges, on treballadors d'Integra Pirineus realitzaran tallers participatius de la feina que porten a terme, així com una demostració de treballs forestals per biomassa.
Fundació Privada Integra Pirineus
La Fundació Privada Integra Pirineus és una entitat arrelada a la comarca de l'Alt Urgell des de 2011 per iniciativa del seus patrons fundadors: Ajuntament de la Seu d’Urgell. Consell Comarcal de l’Alt Urgell i Fundació Catalunya-La Pedrera. La Fundació té per objecte la inserció social i laboral de persones en situació de risc o d’exclusió social.
Cal remarcar que des del 4 de juny de 2012 està qualificada i inscrita al Registre de Centres Especials de Catalunya.