Picurt projectarà més de 60 films de cultura de muntanya d'arreu del món

La novena edició del certamen cinematogràfic, amb Polònia com a país convidat, tindrà lloc del 23 al 27 de juny a la Seu i Artedó. Es retrà homenatge a la directora Rosa Vergés i es farà un reconeixement a l'Editorial Garsineu
19-06-2015

La Seu d’Urgell i Artedó acolliran del 23 al 27 de juny la novena edició de Picurt, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus. En aquesta ocasió es projectaran prop de 60 produccions audiovisuals de cultura de muntanya de 18 països d’arreu del món, amb especial interès en les produccions sobre els Pirineus.

Algunes de les obres que s'hi podran veure són inèdites a l’Estat Espanyol. A més, com a novetat, el país convidat serà Polònia. És per això que durant la mostra es projectaran films per copsar la seva cultura. També es podrà conèixer aquest país mitjançant diverses activitats paral·leles programades, com un mercat artesanal, conferències i representacions folklòriques, entre d’altres.

L’acte inaugural de PICURT serà el dimarts 23 de juny a la Seu d’Urgell i comptarà amb la projecció de El Pasaje, de J. Lee Thompson, i de Pirineu català – istiu, de Joan Prats, de la secció Cinema Recuperat. Des d’aquell dimarts fins al divendres 26 totes les activitats de la Mostra tindran lloc a La Seu d’Urgell.

Reconeixement a l'Editorial Garsineu i a Rosa Vergés

El lliurament del 2n Premi Josep Virós, a la promoció de la cultura pirenaica, es farà el divendres 26 de juny a la localitat d’Artedó i s’atorgarà a l’Editorial Garsineu, per la seva tasca de divulgació del territori pirinenc i la promoció dels seus autors.

El dissabte 27 la Mostra es traslladarà a Artedó, prenent el relleu a la Seu d’Urgell, amb actuacions musicals del grup polonès Ludwik Łojas de Łopuszna i l’acte de cloenda, on es lliurarà el reconeixement a la trajectòria professional a la directora Rosa Vergés.

Activitats paral.leles

Picurt també oferirà un programa d’activitats paral·leles, amb exposicions, conferències, música i un mercat artesanal, entre d’altres propostes. Destaquen les exposicions “I continuo veient les seves cares”, de fotografies de jueus polonesos abans, durant i després de la II Guerra Mundial, i la mostra “Europa sota el nazisme: ocupació, represió i extermini”, amb cartells de cinema de Josep Benavent. Una altra mostra vinguda directament des del Museu Etnogràfic de Cracòvia serà “Art amb talla de fusta”.

Pel que fa a les xerrades, hi haurà la taula rodona “Herois i traïdors al Pirineu. Les xarxes d’evasió de polonesos i ciutadans dels països ocupats durant la II Guerra Mundial”, en la que es tractarà sobre els passadors i els passants en les xarxes d’evasió a través dels Pirineus. Hi participarà Josep Calvet, doctor en història; Carme Maria Marugan, directora de l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà; Llàtzer Sibís, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà; Andrés Luengo, periodista del diari Bon Dia Andorra, i Roser Porta (moderadora), filòloga.

Jornada tèorica

Picurt també ha programat la jornada teòrica PICURT-IDAPA, amb el títol “Cercant una imatge del Pirineu. Boscos de muntanya, repensar les funcions d’aquest valor clau al Pirineu”. Altres conferències en el marc de la mostra són “La dona muntanyenca polonesa”, a càrrec de Beata Sabala Zielinska, i “Ruralitat versus Modernitat”, de Paulina Mlynarska.

L’artesania, la gastronomia i el folklore enguany tindran un marcat accent polonès. Com ja s’ha esmentat abans, el país amfitrió, Polònia, oferirà un mercat artesanal típic polonès i actuacions musicals del grup Ludwik Łojas de Łopuszna.
La Mostra PICURT es va iniciar l’any 2006 a Artedó, un petit poble del Pirineu, com a mostra de films de temàtica de muntanya durant dos dies. Aquest format va anar creixent, fins que el 2009 es va ampliar a cinc dies de durada i també a la Seu d’Urgell.

Entre els seus objectius principals, figuren l’estudi, la preservació, la promoció i la difusió de la cultura, els costums i les tradicions relacionades amb les poblacions, la terra, la història i els habitants del Pirineu.

Fomentar la creació i difusió cultural a través de produccions culturals i sensibilitzar els espectadors vers l’ecologia, la sostenibilitat i el patrimoni natural són altres fites. I és que la Mostra PICURT ha ajudat a sensibilitzar la societat sobre la realitat de viure a la muntanya.