La Seu d’Urgell activa una campanya municipal d’identificació genètica de femtes de gos

L’extracció gratuïta de sang de les mascotes per identificar el seu ADN s’inicia avui 2 de juliol i finalitza el 31 de desembre.
02-07-2018

El nou Parc Caní de la Seu d’Urgell ha estat aquest matí l’escenari de la presentació de la campanya d’identificació genètica de femtes de gos que posa en marxa l’Ajuntament urgellenc. Aquesta iniciativa municipal ha estat presentada pel primer tinent d’alcalde del Consistori, Jesús Fierro, i pel responsable del sistema CAN-ID, Óscar Ramírez, acompanyats per la tècnica municipal de Medi Ambient, Esther Canturri, i de la Policia Municipal.

El principal objectiu d’aquesta campanya és poder actuar amb decisió cap als propietaris incívics de mascotes per tal que també compleixin amb les seves obligacions. “Amb aquesta acció volem aconseguir que hi hagi una bona convivència entre els propietaris de gossos i el conjunt de la ciutadania, tot lluitant contra l’incivisme d’alguns, i d’aquesta manera poder tenir una cuitat més neta i ser un exemple de civisme”, ha manifestat Jesús Fierro.

El tinent d’alcalde també ha afirmat que amb la nova ordenança municipal de tinença i protecció dels animals preveu, en el seu article 39, que els propietaris de gossos tenen l’obligació de facilitat l’ADN a l’Ajuntament urgellenc, i que en cas contrari podran ser sancionats.

Extracció gratuïta de sang: del 2 de juliol al 31 de desembre

La campanya consisteix en l’extracció gratuïta de sang de les mascotes que s’inicia avui 2 de juliol i finalitza el 31 de desembre. La segona fase anirà de l’1 de gener al 31 de març de 2019 i el cost de l’extracció anirà a càrrec del propietari.

A partir de l’1 d’abril de 2019, es podrà sancionar als propietaris que deixin la femta del seu gos a la via pública, ja que es disposarà d’una base de dades de l’ADN de la gran majoria de mascotes de la ciutat.

Recordem que l’ordenança municipal recull tres tipus d’infraccions: les lleus (de 60 a 300€ de sanció); les greus (de 500 a 1.000€ de sanció) i les molt greus (de 1.000 a 2.000€ de sanció). 

Sistema CAN-ID

Així, els propietaris de gossos tenen 6 mesos per anar a qualsevol de les clíniques veterinàries adherides a la campanya (Clínica Veterinària Alt Urgell, Centre Veterinari La Seu i Centre Veterinari MOA) per tal que el veterinari pugui extreure una petita mostra de sang de l’animal.

Aquesta mostra permetrà conèixer el perfil genètic de cada gos. Les dades d’ADN de cada mascota analitzada s’incorporaran en una base de dades que contindrà els perfils genètics de tots els gossos de la Seu d’Urgell.

Una vegada fet l’anàlisi, el propietari de la mascota podrà recollir a l’Ajuntament una xapa identificadora amb codi QR individual que es podrà col·locar al collaret del gos, que permetrà acreditar que el propietari i la mascota ja formen part de la campanya antifemta de la ciutat. Aquesta xapa també facilita la recuperació de l’animal en cas de pèrdua, ja que pot incorporar les dades del propietari i qualsevol persona que trobi la mascota es pot posar en contacte amb l’amo o mestressa del gos.

Óscar Ramírez, de Vetgenòmics, ha explicat que a través del sistema CAN-ID se sabrà a quin gos pertany la femta que es trobi a la via pública. Aquest sistema permet identificar amb gran precisió l’ADN de l’animal a qui pertany la femta que es trobi als carrers i parcs de la Seu d’Urgell. Una vegada identificat el propietari incívic se’l podrà sancionar per no haver recollit de la via pública la caca del seu gos.

Un altre objectiu d’aquesta campanya, segons han explicat els tècnics és que tots els gossos de la ciutat estiguin censats i aconseguir així bona base de dades més exacta del nombre de mascotes que viuen a la Seu d’Urgell.

Xerrada informativa

Val a dir que el dijous 12 de juliol, a les vuit del vespre, tindrà lloc una xerrada informativa a la sala de plens de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell on s’explicarà la campanya d’identificació genètica de femtes de gos. La sessió serà oberta a tothom, especialment als urgellencs i urgellenques que tinguin una mascota.

A més a més, tots els propietaris de gossos rebran properament una carta explicativa sobre aquesta campanya de facilitar l’ADN de les seves mascotes, i a on se’ls convida a la xerrada informativa sobre aquesta acció.

D’altra banda, tots els veïns i veïnes de la Seu d’Urgell rebran a les seves cases un tríptic explicatiu sobre la posada en marxa per part de l’Ajuntament d’aquesta campanya que té com a lema ‘Ara les caques de gos ja tenen propietari’.

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell és el novè municipi de tot Catalunya que aplica aquesta sistema d’identificació de femtes, pel qual disposa d’una partida econòmica de 43.000 euros per portar-la a terme.

Val a dir que el  cost d’una extracció de sang per animal és de 18 euros, mentre que el cost de l’anàlisi és de 22,50 euros.

Nou parc caní a la Seu

Els gossos de la Seu d’Urgell ja disposen d’un par caní que es troba situat a tocar del Parc dels Enamorats, a l’Horta del Valira. És un espai de lleure i sociabilització de les mascotes on poden córrer deslligades.

El terreny, que té una superfície total de 2.603 m2, és una zona verda exclusivament per a gossos que esta delimitada per unes tanques. Aquest espai compte amb expenedors de bosses per a recollir els excrements dels animals, una font d’aigua, bancs per seure i papereres.

Al centre d’aquest espai per a gossos s’hi ha instal·lat un focus de llum perquè s’hi pugui fer ús durant tot el dia.