L’equip de govern reafirma que el concert de Buhos es va celebrar amb totes les mesures de seguretat sanitàries

Es recorda que amb les restriccions actuals, el Procicat permet realitzar activitats culturals com la que va tenir lloc el passat dissabte a la pista polivalent de la zona esportiva municipal.
01-02-2021

L’equip de govern de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, davant la polèmica generada i utilitzada per l’oposició arran del concert del grup musical Buhos celebrat el passat dissabte 30 de gener a la pista polivalent esportiva, reafirma que aquest acte es va portar a terme perquè les restriccions actuals el Procicat permet realitzar activitats culturals com aquesta. “Es pot estar més o menys d’acord amb les mesures aplicades, però són les que són i no les podem modificar a nivell municipal”. 

Aquest concert es va fer amb totes les mesures de seguretat sanitàries, amb aforament limitat, entrada adquirida prèviament, distància entre 1,70m i 2 m entres les diferents bombolles -encara que el Departament de Salut estableix com a distància mínima de seguretat 1,5m- control de temperatura i gel hidroalcohòlic a l’entrada i ventilació prèvia i durant l’actuació.

En xifres, en aquest concert hi havia 336 persones de públic, quan el Procicat permet en un espectacle com aquest fins a un total de 405. Al respecte de la polèmica, des de l’equip de govern s’afirma que “a través d’una foto o un vídeo, per efecte de perspectiva, pot semblar que les distàncies no eren correctes, però estava mesurat i la distància era d’entre 1,70 i 2m entres les diferents bombolles”.

A més, una desena de treballadors municipals i voluntaris van realitzar tasques de control per assegurar el compliment estricte de les mesures. Un fet a destacar és la baixa temperatura en aquest espai a causa de la ventilació. Tant el públic assistent al concert com els propis músics van remarcar que es van sentir segurs gràcies a l’aplicació estricta de les mesures de seguretat sanitària.

Suport a la cultura

L’equip de govern també vol remarcar que a causa de les mesures restrictives que “malauradament” s’han d’aplicar, des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell s’està intentant ajudar amb ajuts directes als diferents sectors afectats i/o condonant taxes municipals  que ha estat per un import d’1.100.000€ l’any 2020, “i ara treballant-ne un de nou per valor de 100.000€”.

En aquest sentit, des de l’equip de govern es reitera que “una altra manera d’ajudar als sectors afectats per la pandèmia és realitzar activitats que permet el Procicat, i la cultura és un d’ells”. Val recordar que durant tot el 2020 la facturació en el sector cultural ha baixat un 90%, “i moltes famílies en viuen”.

Alhora, també s’afirma que “ens agradaria ajudar a més sectors i fer més activitats com aquesta, amb tots les mesures. Seguim insistint que caldria aplicar mesures territorialitzades que ajudarien als nostres comerços, autònoms i resta d’empreses”. 

Dades Covid-19

Si és cert que ara mateix a nivell de Catalunya la pressió hospitalària és molt alta, sobretot a les UCIs, però això no és igual a tot arreu. Ara mateix a la Seu d’Urgell “només” hi ha 1 pacient ingressat per COVID-19 a l’hospital. A més, dos dies abans del concert es van fer més de 150 pcr, amb només 1 resultat positiu.
La situació és molt complexa, i trobar l’equilibri no és gens fàcil, però tancar-ho tot té efectes molt importants econòmics arreu (la baixada del PIB del 2020 és equivalent al de la de la Guerra Civil).

Finalment, des de l’equip de govern es vol reiterar que “si amb mesures i molts controls es poden fer diferents activitats i posar el nostre granet de sorra per ajudar alguns d’aquests sectors (i per tant a totes les famílies que en depenen), entenem que s'ha de fer”.

En aquest sentit l'Ajuntament de la Seu ha intentat estar sempre al costat de la cultura, i mantenir una agenda cultural adaptada a totes les restriccions, com per exemple amb la programació des concerta de l'Orquestra de Cambra Cadí i de Rufaca Folk Jazz Orchestra, presentacions de llibres i l'espectacle musical El Rescat dels Minairons, entre d’altres.