L’Escola Municipal de Música i el Conservatori de música dels Pirineus presenten una programació "pel gaudi de tota la ciutadania'

Les activitats que proposen ambdós centres musicals formen part del teixit i la programació cultural de la Seu d’Urgell, com també del seu teixit educatiu.
31-01-2023

Aquest matí s’ha presentat la programació de concerts i altres activitats que portaran a terme durant el primer trimestre d’aquest any l’Escola Municipal de Música i el Conservatori de Música dels Pirineus. “Tant l’Escola Municipal de Música com el Conservatori de música dels Pirineus volen arribar a tota la ciutadania de cadascun dels tres municipis que conformen (la Seu d’Urgell, Puigcerdà i Berga) el centre i fiançar vincles amb les respectives escoles, a més de crear-ne de nous amb altres poblacions del nostre territori i d’arreu del país. Creant així xarxes i sinergies entre l’alumnat i el professorat d’arreu”, ha explicat la directora i directora adjunta dels dos centres, Sonia Lanau, en aquesta presentació. 

Per la seva part, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, ha volgut remarcar que el curs vinent l’Escola Municipal de Música farà 25 anys. “Amb aquests 25 de feina es demostra com ha augmentat la qualitat dels nostres músics gràcies a la tasca formativa que es porta a terme des de l’escola de música i des del conservatori. Això és una inversió que en podem gaudir tots”

Les activitats que proposen ambdós centres musicals formen part del teixit i la programació cultural de la ciutat, com també del teixit educatiu de la Seu d’Urgell. En aquest sentit, la regidora d’Educació de l’Ajuntament urgellenc, Núria Tomàs, ha subratllat “la gran quantitat de talent musical que tenim a la Seu”, i ha afegit que “la millor manera de poder gaudir d’aquests nens i joves que aposten per la música és anar presenciar els seus concerts i altres activitats musicals que tindran lloc durant molts caps de setmana a la Seu d’ara i fins el mes de juny”

El vicealcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, ha manifestat que “vull posar en valor la feina del Conservatori de música dels Pirineus com un exemple que al Pirineu  per a poder aconseguir determinats serveis i oferir oportunitats per la seva gent necessitem mancomunar-nos i treballar de manera conjunta entre els diferents municipis pirinencs. Seria impossible tenir un conservatori amb un sol municipi, però la Seu, Puigcerdà i Berga hem aconseguit oferir un servei excel·lent que permet formar musicalment a joves dels tres municipis que molts d’ells acaben els seus estudis superiors ja sigui a l’ESMUC o en d’altres centres musicals”.   

Escola Municipal de Música i Conservatori de música dels Pirineus: concerts i activitats a les tres ciutats 

El Conservatori de música dels Pirineus presenta els concerts del Projecte Simfònic 2022-2023 a Puigcerdà i la Seu d’Urgell. Així, l’orquestra Simfònica del Conservatori oferirà “Amb veu de contrabaix” a Puigcerdà i la Seu d’Urgell aquest proper dissabte 4 de febrer a les vuit del vespre al Casino Ceretà de Puigcerdà i diumenge 5 de febrer a sis de la tarda a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell. Els concerts són la culminació de tot un seguit d'assajos intensius que s'han realitzat des del novembre a les tres seus del centre. 

L’agrupació, que està integrada per uns 50 alumnes del conservatori i de les escoles municipals de música de Berga, Puigcerdà i la Seu d’Urgell, que com en anteriors ocasions comptarà amb Sergi Serra i David Quintana, i Neus Camps[1] serà la contrabaixista . “El centre vol posar en valor a alumnat que ha format part de les escoles municipals de música i del Conservatori”.   

El director serà, una vegada més, Oleguer Aymamí, que conduirà l’orquestra del conservatori per vuitena vegada consecutiva.  

Cal remarcar que aquest any el projecte compta de nou amb el patrocini de PEUSA i la Germandat de Sant Sebastià de la Seu d’Urgell, permetent que es pugui dur a terme un segon concert a la capital de l’Alt Urgell.  

Les entrades tenen un cost de 10€.  Tant l’alumnat com el professorat del Conservatori i de les Escoles municipals de música de les tres ciutats tenen entrada gratuïta (tot i que cal fer reserva prèvia de localitats). 

El mes de març, mes cultural 

Enguany, en lloc d'organitzar la setmana cultural, s'ha planificat un mes de març cultural amb activitats durant tots els caps de setmana. 

Aquest mes cultural s’iniciarà dissabte 4 de març, on l’alumnat de l’especialitat de piano del Conservatori i de l'Institut de música d'Andorra la Vella, es trobaran a Puigcerdà. “Serà una jornada per compartir i enfortir vincles entre els dos centres, acabant el dia amb una audició conjunta”

Dissabte 11 de març, l’alumnat de corda de les escoles de música de la Seu d'Urgell, Berga i Puigcerdà es trobaran a la nostra ciutat. “Una activitat adreçada a l'alumnat de nivell elemental en la que es realitzarà un treball conjunt i en la que podrem gaudir d'un concert final”.

Dissabte 18 de març, la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell acollirà un any més el Concert de música moderna que permetrà al públic escoltar els diferents grups de combos, solistes i altres agrupacions. 

Per diumenge 19 de març l’alumnat d'acordió cromàtic i diatònic del Conservatori i de les escoles de música de la Seu d'Urgell i Puigcerdà faran una trobada en la capital cerdana. “Aquestes especialitats són molt característiques de la nostra zona  i fomentar el contacte entre estudiants és important, ja no sol per la part musical, també per fer xarxa i conèixer-se”. La trobada d’acordions es clourà amb un concert. 

Per finalitzar el mes de març cultural, el darrer cap de setmana del mes se celebrarà el Dia Mundial del Piano amb dos concerts, un a la Seu d'Urgell i el segon en col·laboració amb l'Ajuntament d'Organyà. 

Projecte Coral 

Diumenge 2 d'abril, el cor del Conservatori de música dels Pirineus i de les escoles de música de les tres ciutats realitzaran una trobada a Berga. Durant el dia treballaran amb la directora Mireia Barrera[2]“És una gran oportunitat tant per l’alumnat com pel professorat”.

Caramelles infantils

Dissabte 8 d'abril, en plena Setmana Santa, les tradicionals Caramelles infantils ompliran de cançons els carrers del centre de la Seu d’Urgell. Aquesta activitat, organitzada conjuntament per l’Escola Municipal de Música i per les escoles i les AFAs de primària de la Seu d'Urgell, es troba dins del Pla Educatiu d'Entorn.  

Recitals de 6è i 4t de Grau Professional 

Els dies 22 i 29 d'abril el Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà acollirà els recitals de final de Grau Professional de l’alumnat del Conservatori. Cadascun dels músics presentaran un repertori com a mostra final dels seus estudis.  

Un mes més tard, durant la setmana del 22 de maig, serà el torn de l'alumnat de 4t de Grau Professional. Les seus de Berga i la Seu d'Urgell acolliran els recitals de les diferents especialitats instrumentals de l’alumnat de quart.  

Per Sant Jordi: Balla’m una poesia 

Diumenge 23 d’abril, diada de sant Jordi, el pati de la Biblioteca Sant Agustí serà l’escenari de ‘Balla'm una poesia’. Els poemes musicats de Ramon Besora es podran escoltar en directe de la mà dels cors i solistes de l'aula de cant de l’Escola Municipal de Música alhora que l’alumnat de dansa ballarà coreografies creades per l’ocasió. Tot això envoltat pels treballs elaborats per nois i noies de l’Espai Municipal d’Art.  “Es tracta d’un projecte interdisciplinar organitzat conjuntament amb el propi poeta, la Biblioteca Sant Agustí, l'Escola Municipal de Música, l'Espai Municipal de Dansa i l'Espai Municipal d'Art”

Trobada d’acordionistes

Dissabte 3 de juny es tornarà a celebrar aquesta trobada amb els acordionistes de la Seu, on també s’hi sumaran els de municipis del voltant. Aquest acte es va haver de suspendre per la pandèmia, per tant, fa molt il·lusió poder recuperar aquest espai d'encontre per gaudir d'una tarda a ritme d'acordió, ja siguis cromàtics o diatònics. 

Concert Fi de Curs: ‘És Festa Major!’ 

Per cloure el curs 2022-2023, se celebrarà un concert a ritme de cançons de Festa Major: “Escoltarem cançons de grups que han estat al nostre municipi per la festa més gran i per tant podrem escoltar cançons de grups com Txarango o Sau, però també anirem més endarrere i  estarà present la Trinca o Raphael. Un repertori variat i que vol fer passar una bona estona al públic i als músics que hi haurà sobre l’escenari de la pista polivalent el dissabte 17 de juny”. Val a dir que els arranjaments els ha realitzat l’urgellenc i exalumne de l’escola, Aniol Gurrera

Masterclass 

“Que l’alumnat pugui rebre coneixements i pugui treballar amb músics en actiu del panorama musical és molt important. Per aquest motiu, al llarg del curs, s’han programat diferents classes magistrals”, ha remarcat Sonia Lanau.

Val a dir que a nivell de Conservatori s’han realitzat ja dues masterclass adreçades a les especialitats de corda, de la mà de Lluís Heras i d’Aleix Puig

També es va poder comptar amb el compositor Joan Magrané, que a més de la masterclass va protagonitzar l’acte inaugural del curs acadèmic. 

Durant aquest quadrimestre les lliçons magistrals s’adreçaran a l'alumnat de cant amb Dolors Aldea i de flauta travessera amb Bernat Castillejo

‘Anem a concerts’ 

L’alumnat a partir de 4t de grau professional del Conservatori ‘aniran a Concerts’ del 10 al 12 de febrer a Berlín. “Es considera molt important que dins l’educació de l’alumnat, aquests puguin assistir a concerts professionals  amb músics de primer nivell”. Durant aquesta estada a Berlín, els alumnes podran gaudir de tres concerts: el primer, amb la Filharmònica de Berlín, sota la direcció de Kirill Petrenko; el segon serà  l’òpera "Carmen" de Bizet, dirigida per Daniel Barenboim; i en el darrer, gaudiran de la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin dirigida per Karina Canellakis. 

D’altra banda, Sonia Lanau també ha explicat que “l’assignatura de cor va ser una de les més castigades per la pandèmia.  La dificultat de realitzar les classes online, d’haver de cantar amb mascareta i amb distància entre cantants, la impossibilitat de poder desplaçar-se o fer activitats més enllà del grup bombolla varen paralitzar les activitats dels cors”. Aquestes activitats enguany es comencen a recuperar amb el projecte coral amb una sortida a l’Auditori de Barcelona o els intercanvis amb escoles de música no només de Catalunya.  

‘Vine a cantar’: The Beatles amb el Sargent Peppers 

Diumenge 12 de març, els i les alumnes del grup de mitjans de cant coral es convertiran en membres d’una gran agrupació durant un matí a l’Auditori de Barcelona. Ho faran  amb més cantaires d'altres indrets. El mateix dia s’assajarà el repertori  amb el suport d’una directora de cor i els integrants del grup i posteriorment es realitzarà un concert on hi podran assistir les famílies. “Aquesta activitat esdevé una gran oportunitat poder actuar en un dels llocs més emblemàtics del nostre País musicalment parlant”.  

Intercanvis Corals 

El grup del Cor Jove de l'Escola Municipal de Música i del Conservatori reprèn els intercanvis amb altres escoles de música. En aquesta ocasió es desplaçaran fins la localitat de Tres Cantos (Madrid) del 14 al 16 d'abril. Un cap de setmana en el que hi haurà assajos conjunts del cor i de l’orquestra de l’escola de música de la localitat madrilenya, per finalitzar amb un concert obert al públic.  

També pel que fa a cant coral, els cors de les escoles de música de Palafrugell i la Seu d'Urgell compartiran dues jornades al mes de maig: dissabte 6 de maig l’alumnat de la capital urgellenca es desplaçarà fins a la localitat empordanesa, mentre que el dissabte 27 de maig es farà el retorn de la visita. En ambdues ocasions es treballarà un repertori i s’oferirà un concert conjunt.  

30 aniversari ACEM 

Aquest any 2023, l’Associació Catalana d'Escoles de Música (ACEM) celebra el seu 30 aniversari. Per celebrar-ho, es durà a terme tres activitats amb les escoles de música i dansa associades, en les que l’Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell en formarà part de dues d’elles. Concretament participarà al Cantaxics i a una trobada d’escoles d’altres municipis. 

Pel que fa al Cantaxics, que tindrà lloc diumenge 14 de maig, els nens i nenes de 3 a 8 anys es desplaçaran fins a Tarragona. El Tarraco Arena acollirà en total més de dos mil nens i nenes de tot Catalunya. Es realitzaran dues sessions. L’escola de la Seu hi participarà en el concert del matí. 

La cantata que interpretaran porta per títol ‘Marcel Contaire’, una obra creada per l’ocasió per Miquel Coll, amb text de Manel Justícia. “L’Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell ja fa molts anys que participa en aquesta activitat que es realitzava a nivell de la Zona 6 de la Catalunya Central i se celebrava al Teatre Kursaal de Manresa”

Trobades d'escoles 

Dissabte 10 de juny, l’Escola anirà a Tremp per participar de la trobada amb les escoles de música de Tremp, Montmeló, l’Escola Itinerant de música i Dansa del Pallars. En aquesta trobada, alumnat d’instrument treballaran un repertori inèdit de joves compositors catalans.


[1] Neus Camps va començar els seus estudis musicals a l’Escola Municipal de Música de Berga i posteriorment accedeix al Conservatori dels Pirineus, on obté el Grau Professional. Actualment està cursant el Grau Superior al Conservatori Superior de música del Liceu.

[2] Mireia Barrera ha estat directora titular del Cor Nacional d'Espanya, la Capella de Música de Santa Maria del Mar, va dirigir el Cor de l'Orquestra Ciutat de Granada, del qual és fundadora, i fou la directora del Cor Madrigal de Barcelona. També ha estat directora convidada i ha col·laborat amb l'Orquestra Nacional d'Espanya, l'Orquestra de Cambra Nacional d'Andorra, l'Orquestra Barroca Catalana, el Cor de Cambra del Palau de la Música catalana, el Cor de la RTVE. L'any 2014 fou guardonada amb el Premi Nacional de Cultura.