L’exposició ‘El museu és una escola’, oberta fins el 28 de febrer

A l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell, de dilluns a dissabte de 10 a 14 hores i de 16 a 19 hores. Es pot fer una visita guiada fent reserva prèvia.
04-02-2021

Fins diumenge 28 de febrer es pot visitar a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell l’exposició El museu és una escola’ que mostra un diàleg entre les obres d’art de la col·lecció del museu i l’espai del patrimoni natural amb els projectes realitzats durant el curs 2019-2020 en cinc escoles del territori. 

L’exposició es pot visitar de dilluns a dissabte de 10 a 14 hores i de 16 a 19 hores. Si es desitja fer una visita guiada, cal fer reserva prèvia enviant un correu a info@espaiermengol.cat o trucant al 973 353 057. 

Recordem que ‘El museu és una escola’ és un projecte en xarxa entre l’Espai Ermengol, la docent de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, Glòria Jové, i el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. 

Aquest projecte  parteix de l’obra de l’artista uruguaià Luis Camnitzer “El museu es una escola. L’artista aprèn a comunicar-se, el públic aprèn a fer connexions” i pretén que en l’imaginari de les escoles, els i les mestres considerin els museus i els espais d’art i patrimonials com un context real d’aprenentatge: http://www.espaihibrid.udl.cat/?p=3299 

El projecte 

Durant el mes de juny de 2019 es va realitzar conjuntament amb el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell una convocatòria oberta als mestres, professors i educadors dels centres educatius de la ciutat i comarca a fi de mostrar la proposta. 

Al mes de setembre d’aquell mateix any, amb el professorat implicat, van viure l’espai com una experiència per tal de poder valorar les possibilitats educatives que aquest els hi oferia. Cinc escoles del territori es van sumar a la proposta,  les quatre escoles  que formen part de la ZER Urgellet: Castellciutat, Alàs, El Pla de Sant Tirs i Tuixent (emmarcant el projecte en la commemoració dels 25 anys de la ZER), així com les mestres de primer i segon de primària de l’escola Mossèn Albert Vives de la Seu d’Urgell. 

A l’inici de curs 2019-2020, cada escola va iniciar el projecte amb la visita amb els alumnes a l’Espai Ermengol partint de diferents obres d’art i de l’exposició que fa referència al patrimoni natural del territori. Al llarg del curs acadèmic van anar treballant el projecte que va continuar de forma no presencial i virtual durant la crisi sanitària de la Covid-19. 

L’exposició mostra la diversitat de projectes que s’han desenvolupat, contribuint així a que a l’Espai Ermengol hi hagi noves narratives tant des de la perspectiva històrica cultural com del patrimoni natural: L’escola de Tuixent ens aporta una visió distinta del Cadí acompanyada del Dolmen d’Ossera; els relats de la història de l’escola Sant Esteve d’Alàs, així com tot un diàleg amb el patrimoni natural amb una pinzellada de land art i art i natura; Castellciutat ens canvia la perspectiva i ens mostra una representació algunes de les fortaleses que ens han protegit durant la pandèmia, les pròpies cases dels nens i nenes; i l’escola Arnau Mir del Pla de Sant Tirs ens porta el personatge Arnau Mir de Tost al museu de la ma d’una reproducció dels escacs que forma part de la col·lecció del Museu de Lleida i que pertanyen a Arsenda, la seva esposa, així com una síntesi d’algunes de les pandèmies que han tingut lloc al llarg de la història. Per últim, l’escola Mossèn Albert Vives ens mostra animals de la vall i un viatge a través del temps d’alguns espais de la Seu d’Urgell.