La Seu d’Urgell arrenca el Primavera de Lletres 2024 curull d’activitats per fomentar i gaudir de la lectura

Amb més d’una trentena de propostes per viure una primavera literària de qualitat.

La Seu d’Urgell acaba d’engegar el cicle dedicat al món literari ‘Primavera de Lletres’, que proposa més d’una trentena d’activitats que se celebraran fins al mes de juny. 

Presentacions de llibres, tallers, exposicions, commemoració del Dia del Llibre-Sant Jordi, Llegendària i lliurament dels guardons del Premi Joles Sennell conformen una programació curulla d’activitats per fomentar i gaudir de la lectura i l’escriptura. 

Totes aquestes propostes de diversa tipologia, impulsades per institucions, entitats i col·lectius de la Seu, tindran lloc en diferents punts de la ciutat, amb l’objectiu de contribuir a una primavera literària de qualitat. 

Així, demà dissabte 23 de març, a les sis de la tarda, tindrà lloc a la llibreria El Refugi una trobada amb les periodistes Txell Feixas, autora de Dones valentes i Aliades, i Cèlia Cernades, autora de Fora de focus

Primavera de Lletres continuarà el dimecres 3 d’abril amb Cel Contacontes (GR Feminista) i Tupper conte amb la proposta Com acompanyar en al diversitat sexual, afectiva i de gènere a la infància i l’adolescència. Organitzat pel Pla Educatiu d’Entorn de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i l’Àrea d’Igualtat del Consell Comarcal, tindrà lloc a la Biblioteca Sant Agustí. 

Abril, presentació de llibres 

Durant el mes d’abril es presentaran un total de 9 llibres de diferents autors, tant locals com d’arreu del país: L’antic país antic. La romanització de l’Urgellet i Andorra, de Quim Valera; Una vida a les muntanyes, amb l’autor Abraham Orriols; el llibre de poesia Fleurs forestières du printemps, d’Hélène Casanova; Tercer origen, d’Albert Villaró, acompanyat de Pol Castellanos; Paraules que m’agraden, amb l’autor Joan Aixàs; Cossos estranys, amb l’autora Eva Arasa; El pageset de les valls del Cadí, de Dolors Carrillo; el conte Rebrots, de Mercè Esteban; i Vaques, amb l’autora Imma Puigcorbé. 

Presentació del catàleg Llibre del Pirineu 

El dissabte 13 d’abril es presentarà el catàleg Llibre del Pirineu a la sala la Immaculada, a partir de les 11 del matí. La matinal seguirà amb una lectura de fragments de nous llibres del Pirineu i la xerrada ‘Llibre pirinenc o llibre del Pirineu’, a càrrec de l’escriptor Manel Figuera

Tallers 

Primavera de Lletres també compta amb un seguit de tallers com un d’escriptura creativa per a contes infantils, a càrrec d’Ester Ferran; un altre sobre el Dia de la Mare Terra; un taller dedicat a les intel·ligències de les flors; i un taller, acompanyat d’un conte sobre llops, a càrrec d’Àngel Bonada. 

23 d’abril, Dia del Llibre 

Dimarts 23 d’abril, Dia del Llibre i Diada de Sant Jordi, hi ha preparats mitja dotzena de propostes al voltant de la lectura. A partir de les nou del matí, el passeig Joan Brudieu de la Seu, que acollirà les tradicionals parades de llibres i de roses, s’hi explicaran contes pels propis autors. 

A les 10:30 hores, la Biblioteca Sant Agustí acollirà l’activitat adreça als escolars  ‘Compartim lectures’, enguany sota el títol ‘La notícia que m’agradaria llegir en un diari’.   

A les 12 del migdia, la mateixa biblioteca serà l’escenari d’una lectura en veu alta de poemes a càrrec de persones grans. I a les sis de la tarda, s’interpretarà l’espectacle de dansa, música i arts plàstiques ‘Balla’m poesia’.   

A més, al passeig Joan Brudieu, hi haurà signatures de llibres per part d’autors pirinencs, a les 12 del migdia i a les 18:00 hores. 

La festa del llibre també inclourà la xerrada ‘Franquisme i antifranquisme a la Seu’, a càrrec d’Amadeu Gallart, que tindrà lloc a l’Escola Oficial d’Idiomes de la Seu. Després de la xerrada, es lliuraran els premis del XXè del Concurs de Sant Jordi. 

Maig i juny 

El mes de maig hi destaca, entre d’altres propostes, la celebració de l’activitat ‘Supernit a les biblioteques’ a la Biblioteca Sant Agustí, a partir de les set del vespre. 

Al juny se celebrarà la proposta cultural familiar ‘Llegendària’, el dissabte 1 de juny, durant tot el dia al carrer dels Canonges; i a les 11:30 hores es realitzarà el lliurament dels guardons del Premi Joles Sennell, a la biblioteca. 

Cal remarcar que el Primavera de Lletres es va iniciar ahir dijous 21 de març amb un acte de lectura de poemes i música per commemorar ell Dia Mundial de la Poesia.