La Seu d’Urgell commemorarà el Dia Internacional de les Dones amb una desena d’actes de temàtica feminista

Del 6 al 12 de març s’il·luminarà la façana de l’Ajuntament urgellenc de color lila. S’anima a tothom a fer-ne fotos per penjar-les a les xarxes socials amb hashtag #8Mpirinenquesdiversesilliures
21-02-2023

Per tal de commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, a la Seu d’Urgell com també a la comarca, es portarà a terme una programació de temàtica feminista, que s’estendrà al llarg de tot el mes de març i arreu de la comarca. Així ho explica la tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones i regidora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament urgellenc, Marian Lamolla: “tots els actes programats aquest any a l’entorn del dia 8 de març pretenen visibilitzar, reivindicar i celebrar el dia internacional de les dones. Amb el lema ‘Pirinenques, diverses i lliures’ volem convidar a totes les dones de la Seu i també de la comarca, a participar en tots els actes organitzats, a fer sentir la veu de totes durant el mes de març, però també la resta de l'any”. 

Lamolla explica que enguany, per commemorar aquesta jornada, s’il·luminarà la façana de l’ajuntament de la Seu de color lila durant la setmana del 6 al 12 de març. “Us animem a fer-ho visible fent fotos de la façana i penjant-les a les xarxes socials amb el hashtag (etiqueta) #8Mpirinenquesdiversesilliures”, remarca la regidora de Polítiques d’Igualtat. 

La programació

Per ordre cronològic, la programació dedicada al 8M s’iniciarà a la capital alturgellenca amb l’exposició ‘Del fil a la terrade l’artista Carme Invernon que es podrà veure des de l’1 fins al 19 de març a la sala la Cuina de les Monges de la Seu d’Urgell. Una exposició inspirada en petits objectes sobre l’art de cosir i que pretén ser un homenatge a les dones cosidores. La mostra es podrà visitar de dimarts a divendres de les cinc de la tarda a les nou del vespre i els dissabtes de deu del matí a dues del migdia. La inauguració tindrà lloc divendres 3 de març, a les set del vespre, amb la presentació de la mateixa artista. 

El dimarts 7 de març, a les vuit del vespre, Cinemes Guiu proposa un cinefòrum, amb la projecció de la pel·lícula Akelarre i un debat posterior. El film narra els fets ocorreguts al municipi de Zugarramurdi (Navarra) al S. XVII, quan un col·lectiu de dones va ser acusat de bruixeria. 

El dimecres 8 de març a les 11 del matí, a la sala Sant Domènec de la Seu, s’ha organitzat l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones a l’Alt Urgell, que consistirà en la lectura del manifest commemoratiu. En acabar, s’oferirà un petit concert de la mà de Pilar Planavila i Agnès Aràjol, que interpretaran obres de dones compositores. 

El dijous 9 de març, el Cineclub de la Seu ha programat la pel·lícula Libertad, de Clara Roquets. El film podrà veure’s a les deu de la nit a Cinemes Guiu i el preu de l’activitat és de 2€ per a socis/sòcies i de 4€ per a no socis/sòcies.

Per divendres 10 de març, a les nou del vespre, la sala Sant Domènec de la Seu  acollirà el concert de l’artista urgellenca Clàudia Colom, que presenta el seu primer disc en solitari, La flor del dimoniUna visió personal de la música tradicional a través de cançons de composició pròpia i d’una acurada formació acústica, que barreja instruments occidentals amb d’altres típics de l’Anatòlia o el Pròxim Orient. Les entrades del concert, poden adquirir-se anticipadament al preu de 10 euros i el dia del concert a taquilla a 12 euros.

D’altra banda, Judith Colilles farà una xerrada sobre ginecologia natural per parlar sobre les cures naturals que les mateixes dones poden dur a terme per a la seva pròpia sexualitat. Es parlarà de menstruació i de sexualitat conscient, des d’una mirada orgànica, cíclica i respectuosa. La xerrada s’adreça a dones de més de 18 anys i s’ha programat pel dijous 16 de març a les sis de la tarda a la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell (inscripció prèvia a igualtat@capau.cat). 

L’Oficina Jove de l’alt Urgell ofereix el taller Jo sé treure el millor de mi. I tu?, sobre activitat física per a noies joves, dissenyat per l’entrenadora personal Clàudia Buchaca. La proposta tindrà lloc dissabte 18 de març, a les onze del matí.

L’Espai Ermengol acollirà el dijous 23 de març, a les vuit del vespre, a presentació del treball de recerca de 2n de Batxillerat de Pau Regada, alumne de l’Institut Joan Brudieu de la seu, titulat Segregació emmarcada: la representació dels col·lectius discriminats en la història de l’art

El divendres 31 de març a les vuit del vespre, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell acollirà la xerrada Violant de Luna, l’abadessa rebel, a càrrec de Mònica Santín.

D’altra banda, al llarg dels mesos de març i abril, la narradora i rapsoda Alba Mascarella recorrerà diferents centres educatius de primària de la Seu d’Urgell i l’escola Rosa Campà, de Montferrer, on presentarà els seus contes coeducatius.

També s’han organitzat diferents actes per commemorar el 8M als municipis alturgellencs d’Oliana, Organyà, el Pla de Sant Tirs i Montferrer.

Les propostes d’aquest any 2023 han estat organitzades des de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Oficina Jove de l’Alt Urgell, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.