La Seu d’Urgell, nova parada de la campanya de desgreuge contra les dones que van ser acusades de bruixeria

El municipi alturgellenc ha acollit la projecció de la docuficció ‘Bruixes, la gran mentida’ de Sàpiens, amb la participació d’historiadors, la diputada d’Igualtat i Cooperació Internacional, Helena Martínez, i l’actriu principal, Meritxell Yanes. Es tracta del tercer acte de la campanya de la Diputació de Lleida ‘Memòria és nom de dona’ que recorre municipis de Lleida, Pirineu i Aran.
08-06-2022

La diputada d’Igualtat, Helena Martínez, ha assistit aquest dimecres a la projecció de la docuficció ‘Bruixes, la gran mentida’, que s’ha fet als cinemes Guiu de la Seu d’Urgell en el marc de la celebració de la campanya de la Diputació de Lleida ‘Memòria és nom de dona’. Es tracta del tercer acte de desgreuge a les dones que al llarg de la història van patir la repressió acusades de bruixeria, després que aquest cicle s’inaugurés a Cervera el passat 11 de març i viatgés posteriorment a Bossòst.

L’acte –organitzat per l’Àrea d’Igualtat de la Diputació, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i la revista Sàpiens– ha comptat amb les intervencions de la doctora en història per la Universitat de Cantàbria, Carmen Xammar; la periodista i directora de ‘Sense ficció’ de TV3, Montse Armengou; l’actriu principal, Meritxell Yanes, i el productor i executiu del grup Som, Oriol Cortacans.

A la Seu d’Urgell s’ha recordat que el Pirineu va ser un dels primers focus on es va registrar assenyalament de dones acusades del “crim de bruixeria”. Recordem que el fil conductor del documental és el judici contra Jerònima Hugueta, La Carabassa, veïna d’aquest municipi.

Helena Martínez ha destacat que “aquí, a la Seu d’Urgell, com vam fer a Cervera i a Bossòst, volem recordar que van haver-hi dones que van haver de patir les represàlies d’una societat que, carregada de prejudicis, les condemnava a una violència extrema. En el pitjor dels casos, a la mort”.

Per la seva part, la tinent d’alcalde i regidora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Marian Lamolla, ha manifestat que “és important fer aquests actes de desgreuge per totes aquelles dones que van patir tant pel sol fet de ser diferents”.

I justament a la Seu d'Urgell, d’on era la protagonista del documental ‘Bruixes, la gran mentida’, dirigit per Joanna Pardos amb la realització de Roman Parrados, ambdós especialistes en investigacions històriques. S’hi connecta la repressió dels segles XV al XVII amb la violència de gènere del present a través de l’exposició d’uns casos concrets, com la recreació del judici a Jerònima Hugueta, la Carabassera, a la Seu d’Urgell, i les anàlisis d’una varietat d’especialistes en diferents matèries, des de la històrica a la judicial, passant per la cultural i la sociològica. El documental és fruit del monogràfic que la revista Sàpiens va realitzar sobre aquest fenomen. 

Les següents activitats, adaptades a la singularitat de cada localitat, es portaran a terme en dues més de les moltes poblacions de Lleida, Pirineu i Aran que van viure episodis de cacera de bruixes, concretament a Bellcaire d’Urgell i Torrefarrera.