La vuitena edició del Festival del Joc del Pirineu aposta per la inclusió de les persones amb alta sensibilitat

Amb una sala de jocs adaptats per a persones amb disfunció visual, un kit d’aïllament sensorial en tots els edificis que alberguin partides i l’adequació d’una sala de baixa intensitat d’estímuls.
23-02-2024

El VIII Festival del Joc del Pirineu de la Seu d’Urgell aposta per una programació  inclusiva adreçada a les persones altament sensibles. Així ho ha anunciat avui la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica de l’Ajuntament urgellenc, Gemma Tó, que ha manifestat que “aquest festival va a més, i per això vol ser un festival per a tothom”

Així, enguany, el festival inclou una sala de jocs adaptats per a persones amb disfunció visual i s’oferirà un kit d’aïllament sensorial en tots els edificis que albergaran les diferents partides. També s’adequarà una sala de baixa intensitat d’estímuls. 

A més a més, en cada ubicació del festival hi haurà símbols que indicaran si l’activitat comporta sorolls forts o moltes converses simultànies, si hi ha llums fortes o parpellejants o si és una activitats multitudinària. 

Aquesta aposta per la inclusió ve de la mà de l’editorial de jocs de taula Tranjis Games i de l’entitat juvenil ALC Stronghold, tal i com han explicat els directors del festival, Marc Travé i Pablo Giménez.   

Dades del festival 

El VIII Festival del Joc del Pirineu presenta més espais de jocs que en edicions passades repartits per la Seu: 10 edificis, 3 carrers, 3 places i espais de joc nocturn (de deu de la nit a dues de la matinada). 

Els espais lúdics singulars oferiran més de 500 places de demostració de jocs, mentre que en els tallers escolars hi prendran part més de 800 infants i joves. El festival també organitzarà un total de 5 campionats. 

D’altra banda, un total de 8 restaurants de la ciutat seran l’escenari de jocs de taula, i 45 establiments comercials, cinc més que en l‘edició anterior, participen aquest any en el joc dels aparadors amb un nou format que simula línies de metro. 

Activitats destacades 

Una altra proposta al voltant del festival és el concurs de fotografia, amb la col·laboració de DEVIR, basat en el joc de taula Victus, el qual es basa en la cèlebre novel·la d’Albert Sánchez Piñol on resistir és vèncer. 

El concurs consisteix en fer-se una fotografia a la Torre Solsona de la Seu d’Urgell i penjar-la a qualsevol de les xarxes socials, etiquetant a Devir Iberia, el Festival, i Turisme Seu, i explicant amb qui t’agradaria jugar una partida d’aquest joc duran tel festival. Tothom que passi per Turisme Seu durant el cap de setmana de celebració d’aquest certamen i ensenyi el seu ‘post’ s’emportarà com a premi un exemplar del joc Victus, valorat en 75€. 

En aquesta vuitena també hi tindrà lloc la presentació de jocs, concretament dos: ‘España 1936’ (DEVIR), d’Antonio Catalán, un joc de recreació històrica que recrea els fets succeïts durant la Guerra Civil Espanyola; i ‘Trekking’ de TCG Factor, de Ferran Renàlies i Guillem Coll, un joc molt especial i per amants de la natura i el muntanyisme. 

Un joc amb AdenturiQ pels carrers de la Seu i una zona podcast amb Hora Lúdica (Ràdio Arenys de Mar), i PLAP

El festival també inclou una zona de conferències: Jugar a jocs de taula ens fa més intel·ligents?, a càrrec del grup de recerca NeuroPGA de la Universitat de Lleida; El joc de taula com a eina d’inclusió i aprenentatge, a càrrec de Patrícia Rodrigo, mestra d’educació primària i especialista en aprenentatge basat en jocs; i Jugant cap a la igualtat: analitzant jocs amb mirada feminista, a càrrec de Noemí Blanc, de Revolución Lúdica

Una altra de les moltes propostes paral·leles al Festival del Joc del Pirineu és la presentació que realitzarà l’Amic del Joc 2023, Oriol Comas i Coma, del seu llibre ‘Un món de jocs. Una història dels jocs de taula: del Joc Reial d’Ur al Monopoly’ i la presentació de la Guia de jocs de taula i de rol a les biblioteques

Del 18 de març al 4 d’abril tindran lloc diverses activitats prèvies amb la participació de les editorials participants en aquesta vuitena edició, mentre que del 5 al 7 d’abril se celebrarà el gran cap de setmana del festival. 

Cal recordar que la participació a qualsevol partida o acte del Festival del Joc del Pirineu és gratuïta. A partir del 18 de març es podran fer les inscripcions des del web del festival per aquelles propostes activitats que així ho requereixin.