L'escriptor Joan Obiols presenta el volum dedicat a l'Alt Urgell que completa Viatge Universal pel Pirineu

Aquest pròxim divendres 11 de desembre, a les vuit del vespre, a la sala Sant Domènec. L'entrada és lliure amb aforament limitat a 120 persones.
09-12-2020

Aquest pròxim divendres 11 de desembre, a les vuit del vespre, tindrà lloc a la sala Sant Domènec de la Seu d'Urgell la presentació del llibre L'Alt Urgell. Olímpic i homiliari, amb el Límit K-T, la Bultaco Sherpa i el Tropicano Taurus, volum 10 que completa la col·lecció Viatge Universal pel Pirineu, obra de l'escriptor de Peramola, Joan Obiols.

En l'acte de presentació hi prendran part, a més de l'autor, el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Carlos Guàrdia, el representant de les editorials Salòria i Andorra, Marcel·lí Pascual, i el dissenyador gràfic i autor de les cobertes de la col·lecció, Ramon Berga. L'entrada a la presentació és lliure amb aforament limitat a 120 persones. Cal portar mascareta i respectar la distància.

El llibre L'Alt Urgell. Olímpic i homiliari, amb el Límit K-T, la Bultaco Sherpa i el Tropicano Taurus és una nova manera d’entendre l’Alt Urgell. Són justament les converses amb la gent del país, reproduïdes al llibre, les que dibuixen la nostra comarca real. El llibre se’ns mostra com una mena de fresc, salpebrat amb converses, caçades a l’atzar pel carrer, de personatges anònims.

Esment a part mereix el text d’introducció, una petita joia literària, tota una declaració de principis, una confessió a ànima oberta. L’autor es despulla i es mostra en tota la seva humanitat. En aquesta introducció hi podem llegir, en tot just cinc o sis línies, la més exacta anàlisi del que és el Pirineu, la seva societat, la seva economia i les seves perspectives de futur.

Viatge Universal pel Pirineu

La col·lecció ha estat coeditada per dues editorials pirinenques, Editorial Andorra i Edicions Salòria, dues petites empreses culturals, una d’elles, Andorra, amb una llarga trajectòria i l’altra, Salòria, molt més jove. Totes dues, a banda i banda de la frontera, des d’Andorra i des de la Seu, treballen de valent per difondre l’obra dels autors pirinencs. La col·lecció de Joan Obiols ha estat una magnífica ocasió per treballar plegades en una mena d’UTE, unió temporal d’empreses de les que s’estila per a obres de grans infraestructures.

El conjunt de deu volums que conformen la col·lecció són els que corresponen al Principat d’Andorra (volum 1), a l’Alta Cerdanya (volum 2), a la Baixa Cerdanya (volum 3), a l’Alt Ripollès, l’Alt Berguedà, l’Alt Solsonès i l’Alta Noguera (volum 4), al Pallars Jussà (volum 5), al Pallars Sobirà (volum 6) a l’Alta Ribagorça (volum 7), a la Ribagorça aragonesa (volum 8), a Era Val d’Aran, le Haut Comminges, les Haut Couserans i le Sabarthès (volum 9) i a l’Alt Urgell (volum 10).

Joan Obiols

Joan Obiols és un home de propòsits ferms: on posa l’ull, posa la lletra. La seva és una constància elevada a la màxima expressió. Té una gran capacitat de comunicació, empatia amb els seus interlocutors i respecte per la saviesa popular. Per això no és estrany que hagi acabat convertint-se en un referent per a tothom a qui ha entrevistat.

Del Joan Obiols també destaca la seva generositat: als lectors els fa participar de tot el que ha rebut, ell i els seus llibres són l’engranatge entre la gent dels pobles del Pirineu i els receptors de la informació, que, en definitiva, som tots nosaltres.

Cal recordar que ja han passat 35 anys des que Joan Obiols va iniciar el seu primer viatge pel Pirineu i en fa 33 que va presentar Esvorancs, el primer llibre de la col·lecció “El Pirineu i la poesia de la història”. Des d’aleshores, la seva feina ha estat fructífera: més de nou-cents pobles del Pirineu recorreguts, a la ratlla de les tres mil entrevistes fetes i, de moment, dinou llibres publicats.