Presentat el nou centre INEFC Pirineus de la Seu d'Urgell amb l'objectiu d'apostar per la formació especialitzada, mantenir l'alt nivell de l'esport de muntanya i dinamitzar el territori

Jordi Fàbrega: "Al setembre hi haurà els primers 40 alumnes d’INEFC-Pirineus a la Seu d’Urgell, en el nostre entorn privilegiat per cursar aquests estudis especialitzats en el medi natural, en el nostre entorn".
03-05-2021

El Govern ha presentat, aquest dilluns, el Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport que s’oferirà a partir del curs 2021/22 al nou centre d’INEFC Pirineus, a la Seu d’Urgell. Ho ha fet en un acte al Parc del Segre, que s'ha pogut seguir per streaming https://www.youtube.com/watch?v=_U19lwk21zU i on ha quedat palesa la importància dels nous estudis universitaris per al món de l’esport i pel territori de l’Alt Pirineu. “Consolidem l’aposta per l’excel·lència formativa, el manteniment de l’alt nivell de l’esport català de muntanya i dinamitzem i projectem al món un dels entorns naturals més bells que tenim, els Pirineus, en el marc del nostre compromís de fer del conjunt de Catalunya un país viu”, ha anunciat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha definit la nova seu com “un pas endavant en la cohesió i l’equilibri territorial”. 

La consellera ha celebrat que aquest projecte “és una primera pedra perquè els joves estudiants del grau puguin quedar-se a viure al territori i desenvolupar aquí el seu projecte de vida”, revertint l’envelliment i el despoblament que pateixen comarques com l’Alt Urgell. A més, el nou centre de la Seu d’Urgell suposa “una aposta per la descentralització de l’esport, aprofitant els recursos orogràfics que ens faciliten els Pirineus; i un pas endavant en la internacionalització de la formació esportiva, amb països molt propers com França i Andorra”.

En la mateixa línia, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, n’ha destacat la vessant econòmica. “La pandèmia ha evidenciat la importància de l’esport per la salut i, per tant, tant els estudis com la recerca en aquest àmbit aniran guanyant pes i erigiran la Seu d’Urgell com a capital catalana i internacional dels esports de medi natural”, ha assegurat, que ha afegit que “això tindrà un impacte econòmic molt important en aquest territori gràcies al desplegament de la universitat de Lleida i del centre INEFC Pirineus”.

Per la seva part, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha manifestat que "avui és un dia molt important per la Seu, per l’Alt Urgell, pel Pirineu i per a tota Catalunya. Avui fem la posada de llarg de l’inici d’INEFC-Pirineus, el 3r centre públic d’INEFC a Catalunya, lligat a la UdL, que al proper setembre obrirà el 1r curs dels estudis de CAFE (Ciències en Activitat Física i Esport) especialitzat en esports al Medi Natural realitzat a la nostra ciutat". L'alcalde urgellenc ha  volgut mostrar la seva satisfacció de fer realitat aquest nou centre d'INEFC  a la Seu d'Urgell: "Estem molt contents des de l'Ajuntament per haver-hi apostat i lluitat fins aconseguir-ho amb la complicitat del Govern de la Generalitat, la Diputació de Lleida i la Universitat de Lleida.  Aquest nou centre universitari al bell mig del Pirineu demostra com el Govern  i la Diputació aposten per l’equitat territorial, aposten per tot el territori. Si els projectes són bons, de transformació i de reactivació, les administracions hi són. Gràcies. Aquest és un exemple claríssim de com es lluita per a la repoblació del nostre Pirineu, del nostre territori".

El secretari general de l’Esport i l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha insistit en la idea de la importància dels nous estudis per a la Seu d’Urgell, que ha definit com el tancament del cercle iniciat amb les olimpíades del 1992, de les quals en va ser subseu olímpica. “La Seu ja és llar de molts esportistes del país, ja acull un gran nombre de competicions esportives del nostre país, i el fet de posar-hi la formació universitària és la cirereta que reforça l’olimpisme de la capital de l’Alt Urgell i reforçarà totes les comarques de l’Alt Pirineu”, ha assegurat Figueras. El director de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, Eduard Inglés, ha mostrat la il·lusió amb què neix el projecte: “Des d’avui es converteix aquest somni en realitat. Tenim moltes ganes de rebre amb els braços oberts, i amb abraçades – si al setembre podem- a tots els alumnes d’INEFC Pirineus”.

El component olímpic de la Seu d’Urgell ha estat molt present a l’acte, on tots els assistents han mostrat la voluntat de fer de la ciutat, seu dels Jocs Olímpics d’Hivern, dins la candidatura Barcelona-Pirineus. “És un dels reptes més importants del futur”, ha reconegut la consellera Budó, i el secretari ha augurat que el nou centre d’INEFC “ja és el llegat d’uns jocs olímpics que avui són un projecte”.