Presentat a la Seu el projecte multinacional que inclou la Catedral de Santa Maria d'Urgell com a Patrimoni Mundial de la UNESCO

L'acte va tenir lloc ahir al vespre a la sala la Immaculada, a càrrec dels tècnics Joan Reguant, Clara Arbués i Carles Gascón, va congregar un nombrós públic que va voler conèixer de primera mà el projecte 'Els testimonis materials de la construcció de l'Estat dels Pirineus: el Coprincipat d'Andorra'.
14-03-2019

La sala la Immaculada de la Seu d'Urgell va acollir ahir dimecres vespre la presentació pública de la proposta que inclou la Catedral de Santa Maria d'Urgell com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. L'acte, introduït per l'alcalde urgellenc, Albert Batalla, va anar a càrrec de Joan Reguant, Clara Arbués i Carles Gascón, tècnics que han participat en la redacció del projecte 'Els testimonis materials de la construcció de l'Estat dels Pirineus: el Coprincipat d'Andorra'.

La candidatura aglutina tretze monuments del territori pirinenc, Andorra, la Seu d'Urgell i Foix, que contribueixen a explicar la història de la creació del Coprincipat d'Andorra. D'aquests, n'hi ha onze de situats al país veí i la llista la completen el conjunt catedralici de la Seu d'Urgell i el Castell de Foix. Les esglésies de Sant Joan de Caselles, Sant Romà de les Bons, Sant Martí de la Cortinada, Sant Climent de Pal, Santa Coloma, Sant Serni de Nagol i Sant Miquel d’Engolasters, la Torre dels Moros, el Jaciment del Roc d’Enclar, el Jaciment de la Roureda de la Margineda i la Casa de la Vall són les que també estan incloses en el projecte. Després de l'anàlisi que se n'ha fet, els experts assenyalen que "el model andorrà és únic al món".

Durant l'acte es va fer referència al contingut de l'estudi i a l'estratègia que se seguirà a partir d'ara per a l'aprovació. En aquest sentit, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va reiterar la importància del pas que s'ha fet en el camí que ha de portar al reconeixement per part de la UNESCO. "Ja fa quatre anys que s'hi treballa amb seriositat, fet que fa que hi hagi un projecte molt potent que dóna garanties a la viabilitat de la proposta", va remarcar l'alcalde urgellenc, que alhora va  reconèierx que "la vàlua del distintiu marcaria un abans i un després per a la nostra ciutat".

La candidatura transfronterera podria entrar a formar part de la llista de la UNESCO l'estiu de l'any 2023. De moment, els edificis que conformen el projecte han d'estar inscrits durant un període mínim d'un any a les llistes indicatives d’Andorra, Espanya i França, procés al qual el Principat d'Andorra ja va donar llum verda el passat mes de febrer. Cal afegir que la Generalitat ja ha valorat recentment la proposta i ha remès el seu informe favorable a l'Estat espanyol perquè el pugui tramitar.