Informació de la ciutat

Informació bàsica

La Seu - Vista general

A l’edat del bronze ja hi havia un poblat dalt del turó de Castellciutat. Els romans van construir un petit nucli a la plana. Amb la consagració de la primera catedral, a partir del segle V, la importància de la ciutat d’Urgell va començar a créixer de manera exponencial. La seva posició estratègica i la potència política del bisbat van consolidar la Seu com una de les ciutats més importants de la Catalunya medieval. Avui és una ciutat activa, centre de serveis i capital cultural d'una àmplia àrea pirinenca.

La Seu d'Urgell, capital de la comarca de l'Alt Urgell, està situada a la plana de l'Urgellet, entre els rius Segre i Valira, dominada per la serra del Cadí, entre el Pirineu axials i el Prepirineu. Limita amb el Principat d'Andorra, el Baridà i el Pallars Sobirà. Es troba a una altura de 690 m. respecte el nivell del mar. El municipi té una superfície total de 15,44 Km2. A més del nucli de la Seu d'Urgell, dins el municipi també hi han els nuclis de Castellciutat, el Poble Sec, Sant Antoni, Sant Pere, Santa Magdalena i el Serrat de la Capella.

La realitat territorial de l'Alt Urgell ve condicionada per diferents factors que la caracteritzen envers a la resta de comarques del seu entorn. La proximitat amb Andorra i la concentració de població a la capital, la Seu, li confereixen uns trets econòmics, demogràfics i relacionals molt particulars.

Dins del sector primari tenen un pes molt important les explotacions ramaderes de vaquí de llet, un sector agroalimentari força diversificat, amb caire industrial i artesanal, així com també una important indústria del subsector de la maquinària i l'equipament mecànic.

D'altra banda, el sector terciari representa gairebé el 70% del PIB, valor equiparable a la mitjana catalana.

Distribució de la població per edats

Padro 10/2014

Dades del padró municipal a dia 8 d'octubre del 2014

Plànols del municipi

Plànol de serveis i equipaments | SITMUN | Geomapa | Google Maps | ICGC

Planol ICGC

Cartografia La Seu d'Urgell - Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Plànol interactiu del Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya