Gastronomia

Fira dels Formatges

En el marc d’una de les fires més antigues de Catalunya, la mil.lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell celebra la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus. La Fira té lloc durant el tercer cap de setmana d’octubre i acull en un espai comú una quarantena de formatgers artesans provinents de tot l’arc pirinenc, del Mediterrani a l’Atlàntic i dels vessants nord i sud de la serralada. Els visitants poden trobar formatges elaborats als Pirineus catalans, aragonesos, navarresos, bascos i francesos.

Fira formatges

Més informació: Web de la Fira Sant Ermengol - http://www.firasantermengol.cat

Productes D.O.P. (Denominació d'Origen Protegida*)

  • Urgèlia, l'únic formatge amb denominació d'origen protegit de Catalunya. Creat per la Societat Cooperativa CADÍ, empresa centenària ubicada a la Seu d'Urgell i amb una gran tradició formatgera, distingida el 2015 per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi.
CADÍ Urgèlia

 

  • Mantega Cadí, una de les dues mantegues amb Denominació d'Origen Protegit d'Espanya. Creada per la Societat Cooperativa CADÍ.
CADI Mantega

 

  • Vedella dels Pirineus Catalans I.G.P. El Consell Regulador de la IGP Vedella dels Pirineus Catalans té la finalitat de vetllar pel compliment d’un reglament de producció i elaboració, i tanmateix treballa per la promoció d’un producte diferenciat per la seva elevada qualitat.
IGP vedella

 

* D.O.P. - Denominació d'Origen Protegida: És el nom que identifica un producte originari d'un lloc determinat, una regió o excepcionalment un país, la qualitat del qual o les seves característiques es deuen fonamentalment o exclusivament a un medi geogràfic particular, amb els factors naturals i humans inherents a ell, i del qual les fases de producció, transformació i elaboració es facin totalment en la zona geogràfica definida. Cal que es compleixin els requisits esmentats al Reglament (UE) núm. 1151/2012 (DOUE L343 de 14/12/2012).

Artesania alimentària

El producte estrella són els formatges, dels què es disposa d’una gran varietat: de vaca, d’ovella i de cabra, tradicionals o nous, tots ells mereixedors de menció. Destacar també la resta d’artesans que també podreu visitar: elaboradors d’embotits, d’herbes aromàtiques, de conserves, de bolets... i per als més gormands, les melmelades, les coques i els nargonins.

Més informació i Guia "Fet a Mà" (Rutes per descobrir productes artesans a l'Alt Urgell):

Logo Turismeseu

Espai Ermengol - Espai del Formatge

En la segona part de l'exposició permanent de l'Espai Ermengol s'ofereix un recorregut monogràfic entorn a l'elaboració del formatge i els formatges urgellencs. Es presenta aquest producte gastronòmic com un producte artesà i industrial destacat de la cultura i l'economia de l'Alt Urgell. L'exposició es complementa amb un recull de fotografies històriques, reproduccions escultòriques i un interactiu sobre el tast del formatge.

Espai Ermengol