Emergència Ucraïna
La invasió i el bombardeig d’Ucraïna per part de l’exèrcit rus, la situació de guerra oberta al territori ucraïnès i la seva possible extensió en l’àmbit regional ha desencadenat un context de crisi humanitària aguda.
Després de tres dies d’enfrontaments intensos en algunes zones d’Ucraïna, el nombre de víctimes civils i els danys a les infraestructures crítiques van augmentant, fet que provoca greus conseqüències humanitàries a la població de les zones més afectades. Les hostilitats en curs també continuen interrompent les cadenes de subministrament locals i l’accés als aliments, medicaments i altres articles bàsics.
A dia d’avui, a la zona de conflicte la seguretat i el lliure exercici de drets de la població civil està en perill, una situació que s’agreujarà molt si no hi ha una desescalada militar, alhora que està generant: desplaçats interns i persones en cerca de protecció internacional als països veïns, violència contra la població civil i una crisi humanitària al cor d’Europa. Segons l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA), el 27 de febrer almenys 368.000 persones ja havien creuat als països veïns (Polònia, Hongria, Romania, Moldàvia i altres) fugint de la violència generada per la guerra i hi havia més de 160.000 persones desplaçades internes. El govern ucraïnès calcula que hi poden haver 5 milions de refugiats en el pitjor dels casos.
La societat catalana està compromesa amb la pau i amb la resolució no violenta dels conflictes, tal com va mostrar de manera massiva a les campanyes de solidaritat amb Bòsnia davant del conflicte dels Balcans ara fa 30 anys, de les manifestacions de la Plataforma Aturem la Guerra davant de la Guerra d’Iraq 20 anys enrere, o de les mobilitzacions a favor de l’acollida de refugiats derivada de la crisi humanitària provocada per la Guerra de Síria el 2015.
Per tot això, des del món local volem contribuir a facilitar una resposta humanitària eficaç, àmplia i oportuna a les zones afectades. En un context de patiment extrem de la població civil, es fa necessari atendre les necessitats humanitàries agudes de les persones víctimes del conflicte armat a Ucraïna.
Per col·laborar en la Campanya d'Emergència a Ucraïna del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, disposeu de la següent informació, juntament amb el full de compromís per la realització d'aportacions econòmiques: