Catedral de Santa Maria

La Catedral de Santa Maria és l’edifici més emblemàtic de la ciutat. És l’única catedral romànica que es conserva a Catalunya.

D’estil romànic i datada del Segle XII, es la quarta i última d’un seguit de catedrals que es van aixecar a la Seu d’Urgell entre els segles V i XII. És considerada com la gran obra del bisbe Sant Ot, que va morir l’any 1102, just a l’inici de les obres. La construcció de la catedral va ser continuada durant el mandat dels seus successors i sota la direcció de l’arquitecte Ramon Lambard. El nom de l’arquitecte es coneix per l’únic contracte d’obres de l’època de que es té coneixement, fet excepcional ja que són pocs els arquitectes altmedievals que es coneixen a Catalunya. Les diferents restauracions1 efectuades durant el segle XX van permetre retornar a la catedral el seu perfil medieval tal com avui la podem veure. La catedral va ser declarada monument historicoartístic al 1931.

Característiques arquitectòniques

Església de planta basilical, de tres naus, amb un gran transepte rematat a cada extrem per una torre. La capçalera està formada per un sol absis a l’exterior. Té sinc portes, tres a la façana ponent, una a la façana nord que dona a la plaça dels Oms i l’altra a la façana sud que comunica al claustre.

Galeria d'imatges

Façana ponent   Façana llevant   Façana sud   

Façana nord   Nau central   Rossassa

Recorregut virtual

Més informació

Ciutat Virtual